Babel, deschide-te!

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Babel, deschide-te! 5

S-au inspirat dintr-o legendă bi­blică și au realizat albumul intitulat „Babel”. Asta au făcut britanicii de la Mumford and Sons, care, la trei ani de la debut, au scos la sfîrșitul lunii septembrie a anului trecut al doilea lor material. În același stil ca și pri­ma dată, indie folk cu influențe rock, cei pa­tru britanici au construit în aproxi­mativ patruzeci de minute un turn for­mat din doisprezece melodii plus în­că trei bonus, găsind la sfîrșitul lui, nu pe Dumnezeu, cum voiau credincio­­șii din legenda turnului Babel, ci puțină speranță.

Iar spre deosebire de oropsiții pedepsiți să vorbească limbi diferite, sensul cîntecelor poate fi des­lușit de oricine căci, pe ritmuri de pian, chitară, mandolină și percuție, sînt­ spu­se povești simple despre cre­dință, dez­nădejde, pierdere și regă­sire.

Începînd cu melodia care dă și ti­tlu albumului, „Babel”, formată cînd din ritmuri galopante, cînd din solo-uri lente, de o dulce inerție, britanicii își strigă neputința și slăbiciunea și cer îndurare: „I cry, Babel! Babel! Look at me now”(n.r. „Plîng, Babel! Ba­bel! Privește-mă”). „Whispers în the dark”(n.r. „Șoapte în întuneric”) vine ca o mărturisire în ritm alert în care membrii trupei recunosc că sînt niște ticăloși sinceri, dar și umili ser­vi­tori, „I’d set out to serve the Lord” (n.r. „Am venit să-i servesc Dom­nu­lui”). Căutarea este prezentă în toate melodiile de pe album, fie că e vorba de căutarea iertării, fie de o ieșire din întuneric, iar umbra începe să se disipe abia la mijlocul albumului, în melodia „Lovers of the Light”, „But call me home/ And I will build a throne” (n.r. „Dar cheamă-mă acasă/ Și-ți voi construi un tron”). Cei patru „rătăcitori fără nădejde” („Hopeless Wanderer”) găsesc totuși pînă la sfîr­și­tul albumului un fir de speranță, iar ultima piesă, „Not with Haste” (n.r. „Fă­ră grabă”) vine ca o concluzie spu­­­să la zbuciumul cîntat.

Melodiile – rugăciune ce stau sub pecetea educației religioase pri­m­ite de solistul trupei, Marcus Mum­ford, fiul unor adepți ai mișcării creștine The Vineyard – nu aduc deloc cu ­cîn­tă­rile bisericești, ritmul albumului fiind precum o tură într-un montag­ne russe ce se termină odată cu găsirea speranței.

Alexandra FILIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top