Călare pe autostrăzile rockului
Ascultă de (la) noi 24 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Călare pe autostrăzile rockului 6Foo Fighters este una dintre formațiile alea pe care dacă le-ai ascultat în trecut e aproape imposibil să nu le recunoști stilul cîteva albume mai tîrziu. Fondată de fostul basist de la Nirvana în 1994, trupa a reușit de-a lungul anilor să-și păstreze aceeași identitate ca la început. Acum însă, la cel de-al optulea album, americanii și-au propus un stil mai îndrăzneț. Astfel, în „Sonic Highways”, aceștia au făcut „cel mai clasic lucru posibil” pe care l-ar face un rocker după cum spun criticii. Și anume, pentru fiecare melodie în parte din album, trupa a călătorit în opt orașe iconice pentru rockul american, unde și-au înregistrat producțiile în studiouri la fel de faimoase.
Altfel spus, Foo Fighters a călcat pe pașii unor mamuți precum Ramones, vizitînd Chicago, Austin, Nashville, Los Angeles, Seattle, New Orleans, Washington și New York. Aici, aceștia au căutat inspirație pentru proiecte viitoare și s-au întîlnit cu artiștii locali care au țin în viață spiritual rockului clasic pentru ca la final să scrie cîte o melodie pentru fiecare dintre orașe, cu versuri specifice. În același timp, în fiecare dintre aceste provincii, formația a filmat și un documentar cu același titlu ca și albumul, pentru HBO, care deocamdată a fost primit cu reacții pozitive din partea fanilor.
Cît despre albumul în sine, acesta sună puțin diferit față de ce cîntă americanii în mod normal, aventurîndu-se pe tărîmul rockului clasic, ceea ce nu-i ceva rău însă pare forțat la unele melodii precum „What Did I Do, God as My Witness”. În schimb, „Something from nothing”, care este și cea care deschide compilația este cea mai reușită. Tobele care se armonizează perfect cu chitara construiesc o furtună care pare că vrea să măture totul în calea ei. Apoi, ritmul e păstrat în „The Feast and The Famine” care abuzează nemilos de chitară. Versurile nu sînt cine știe ce, dar te prind rapid și îți rămîn în cap.
Singura nemulțumire pe care o am cu „Sonic Highways” e că deși ideea proiectului e interesantă, pus cap la cap, se vede că lipsește o tematică mai distinctă a albumului. Totodată, am apreciat noua abordare, însă aceștia nu și-au dus formula mai departe și au aplicat-o parcă cu frica unui eșec, iar unele melodii se simt incomplete. Un alt element aparte al compilației este coperta, care a fost gîndită și realizată de Stephen Martiniere, artist care a lucrat la filme precum „Tron: Legacy”, „Star Wars”, „Al cincilea element”, „Avengers 2”, sau „Guardians of the Galaxy”. În orice caz, este lăudabilă inițiativa celor de la Foo Fighters și rămîne de văzut abia la următorul album, cînd vor asimila mai bine tot ce au adunat în această călătorie, dacă au învățat ceva sau nu.
Adaugă un comentariu