Călătorie cu praf de stele
Ascultă de (la) noi 7 iunie 2012 Niciun comentariu la Călătorie cu praf de stele 2În „Interstellar”, nu deosebești vocea uniformă a lui Frankie Rose de fundalul cu care o acompaniază corul. Așa încît din puținele versuri care se plimbă prin cele zece piese nici unul nu evidențiază foarte bine caracterul vocal al solistei.
În „Moon on my mind”, de pildă, glasurile se scufundă ca într-o spirală intergalactică ce duce către altă lume și efectul pare nepămîntesc sau cel puțin vechi. Începutul sună a pustiu și nota electronică proeminentă se potrivește minunat cu puținele accente de chitară electrică.
Ce-i drept, Frankie Rose nu este o solistă care să fi avut pretenții ca publicul să îi recunoască glasul nici în trecut, cînd a făcut parte din trupele Dum Dum Girls și Vivian Girls. Probabil de asta a ales să și-l păstreze cuminte și să nu îi dea frîu liber doar pentru că acum are trei minute pe melodie doar pentru ea. Totuși stilul este ușor recogniscibil și pe acest al doilea album pe care îl scoate în formula solo. Nu a renunțat la stilul simplu de „garage rock” cu care a început, ceea ce a ținut-o ancorată în realitatea muzicală.
Chiar dacă pierde teren la capitolul versuri, „Interstellar” este un album în așa fel conceput încît să nu te seducă prin cuvinte, ci prin instrumente. În „Apples for the sun” ritmul monoton al orgii de biserică și corul domol par că aruncă o rugăciune înspre o divinitate pe care o ghicești doar dacă asculți de cîteva ori piesa. Căci prima audiție îți provoacă un chef nestăvilit de meditare sub un tei proaspăt înflorit și lună plină.
„The Fall” are influențe ceva mai dure, contrabasul de la început își păstrează nota gravă pînă în ultimele secunde și doar pe alocuri chitara electrică încearcă să mai îndulcească atmosfera.
Piesa care moștenește cel mai bine stilul clasic al trupelor în care a cîntat Frankie Rose este „Gospel Grace”, care este cu o notă mai ritmată, percuția se simte mai profund și mesajul este unul mai pronunțat. Aici Frankie este o îndrăgostită care „merge pe nori” (n.r.: versul original este „Been so blue/ Walking on a cloud”) căutîndu-și sufletul pereche pe care l-a rătăcit în cer. De altfel, tot albumul este ca o călătorie lentă printre stele și dacă uiți să scoți căștile din urechi riști să te rătăcești prin Univers.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu