Compasiuni glazurate
Ascultă de (la) noi 1 martie 2011 Niciun comentariu la Compasiuni glazurate 0Să asculți Cake e simplu. Poate datorită cîntatului „discursiv” al solistului de-a pururi purtător de șapcă, John McCrea, ori datorită simplității generalizate pe care și-o atribuie membrii trupei de „college rock” (n.r. rock studențesc) din Sacramento, California. Și termenul vine, cel mai probabil dintr-un fel de lehamite adusă la nivelul modului de viață cu care artiștii șifonați fac o paradă bizară de la începutul anilor ’90. O gașcă restrînsă de indivizi care seamănă încă cu niște studenți care fug de norme și de mașini de spălat. Ultimul album, „Showroom to compassion” (titlu paradoxal cu piesele în care judecățile gratuite nu au fost niciodată mai plastice) dovedește că trupa se refugiază încă în versuri de un cinism decantat pe fundul unei doze de bere, de sub un scaun pliant, dintr-un garaj din suburbii. Iar basul și trompeta încetățenite în stilul rock-funk al trupei, completează ansamblul.
„Federal funding”, care satirizează elegant Guvernul Statelor Unite, se leagă cu „Italian Guy” și „Moustache Man” într-o triadă sarcastică a mesajelor impertinente, împachetate în calmul de neclintit din vocea plictisită a lui McCrea. Iar „Bound Away” și „Sick of you” sînt făcute parcă pentru a aduce aminte unui corporatist de distracția pierdută undeva demult. Nu lipsește nici „What’s now is now”, o reinterpretare a clasicei piese a lui Frank Sinatra, care urmează o tradiție a trupei de a include cel puțin din două în două albume un cover al străinului în noapte. Albumul nu este previzibil decît prin păstrarea aceluiași nonconformism pe care l-au avut în ultimele două decenii.
Pentru că altfel nu ar mai fi fost așa de relaxant drumul pînă aici. Și probabil nu ar fi intrat în istorie ca cel mai prost vîndut album care să fi ajuns nr. 1 în topul Billboard.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu