Despre răni vindecate

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Despre răni vindecate 4

Aflați la al treilea album, cei de la The Fray s-au gîndit să scrie deja is­to­ria lucrurilor care le-au răstălmăcit vi­ețile personale dar i-au ajutat să ră­mî­nă împreună ca trupă. Și au închis-o în versurile și-n notele baladelor de pe albumul „Scars & Stories”, un ma­teri­al pe care l-au scos pe piață cu a­pro­ape jumătate de an mai tîrziu de­cît era inițial programat, după tot atîta tim­p în care au călătorit în întreaga lu­me pentru a compune 70 de piese.

Dintre ele, doar 12 au ajuns „ci­ca­trici și povești” pe care vocea lui Isa­ac Slade aproape că le plînge, așa cum se întîmplă în „I Can Barely Say”, un imn al căutătorului de siguranță în lo­curile pe care le-a părăsit cîndva. A­tacul albumului, „Heartbeat” e di­na­mic și optimist („I’m tryin’ to put it all back together/ I’ve got a story and I’m tryin’ to tell it right” – „Încerc să le pun pe toate la loc/ Am o poveste și încerc să o spun bine”), domolit și-n­tunecat doar de notele grave ale to­be­lor. Pentru ascultătorii mai mult sau mai puțin fideli ai trupei Col­d­play, însă, piesa va suna familiar, com­binînd un ritm asemănător cu vocea so­listului care aduce, fie și involuntar, cu cea a lui Chris Martin.

A­tacul albumului, „Heartbeat” e di­na­mic și optimist.

Poveștile pieselor sînt deosebite prin însuși faptul că sînt culese din di­ferite orașe ale globului. „1961”, sp­re exemplu, e un joc de idei sensibil în care Zidul Berlinului devine în­tru­chiparea lucrurilor care despart doi frați („Take a side and I’ll take the o­ther one/ Two brothers under one na­­tion” – „Treci de o parte și eu voi fi de cealaltă/ Doi frați sub aceeași na­ți­­une”). În aceeași idee, „Heartbeat” e cules din poveștile genocidurilor din Rwanda, iar „Rainy Zürich” spune, limpede și răbdător, o poveste de dra­goste de pe străzile bavareze.

La polul opus de început, ultima pie­să, „Be Still” îndeamnă la liniște prin simplitatea vocii molcome și-a pi­­anului atins rar și apăsat, într-un cîntec de leagăn celtic. În el se sti­n­g energia rockului alternativ a al­bu­mului și mesajele acestuia. Poate că The Fray nu mai salvează vieți ca altă dată („How to save a life”) însă re­ușesc să adune în 12 melodii me­ta­fo­rele a tot atîtea orașe și suflete.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top