Duelul cu Dumnezeu
Ascultă de (la) noi 7 decembrie 2009 Niciun comentariu la Duelul cu Dumnezeu 1Cînd ți-e lumea mai puțin dragă și nici bani de petrecut cu prietenii în cîrciumă nu ai, albumul „In this light and on this evening” (n.r.: „În lumina și-n noaptea asta”) te poate scoate din impas. Asta, bineînțeles, dacă vrei să asculți și părerile altora despre lumea apocaliptică în care trăim. LP-ul nu este unul care să te înveselească, să-ți spulbere gîndurile negre, ci mai degrabă oferă o ascultare decadentă, mortuară pe alocuri.
Tonul este unul sumbru, negativist. Piese precum „You don’t know love”, „Bricks and mortar” sau „A life as a ghost” prezintă situații în care solistul se adresează la persoana a doua: „Nimeni nu-nțelege cum ți-ai găsit Dumnezeul, însă ai un glonț în mîini. Dă-i unui cîine un os, hrănește-l pentru o zi apoi învață-l să omoare” (Bricks and mortar). De fapt, lumea a devenit un loc atît de insuportabil, încît, așa cum spun și versurile primei melodii de pe album, care-i dă și numele, ploioasa „Londră a devenit cel mai frumos lucru pe care l-am văzut”.
Britanicii combină un fel de indie-rock/post-punk cu elemente de muzică electronică și industrială. Sunetul seamănă chiar uneori cu cel de pe albumul din 2007 al conaționalilor de la UNKLE – „War Stories”.
Piesa „Papillon” a urcat repede în topurile din Anglia, fiind și cea mai „puternică” și mediatizată de pe album. Se bucură de un videoclip regizat de britanicul Andrew Douglas, prezintînd un individ care aleargă de nebun noaptea pe străzile unui oraș, „încercînd să găsească scăparea, întrucît Pămîntul se învîrte prea repede”, după cum spune prima strofă. La final, personajul rămîne tot singur, se oprește pe un pod suspendat și dispare. În melodie-s doar Dumnezeu și domnișoara, pe care solistul o avertizează: „Nu lăsa arma jos, dacă El ar fi fost aici cu siguranță pînă acum te-ar fi lovit”.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu