Fata cu suflet de Columb

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Fata cu suflet de Columb 4

Cine ar fi spus vreodată că me­lo­diile de protest cu parfum de a­na­r­hism de metrou au rămas pră­fu­i­te în bootleg-urile lui Bob Dylan din vre­murile bune, cu siguranță nu a ră­mas uitat cu ochii în tavan și cu o du­zină de chiștoace arse în scrumieră sa­vurînd versurile folkului cinic al lui Ani Difranco.

E fata cu chitara, con­știentă și saturată de felul în care a mu­tilat-o o societate diformă des­pre care nu a încetat în ultimii ani să scrie versuri, chiar dacă nu toate au a­lu­ne­cat pe partituri. Albumul “¿ Which side are you on ?” e mai degrabă o în­toarcere la stilul pieselor precum „Re­coil” din ceața anilor ’90. O ba­ladă recitată, incisivă și stropită cu un torent de critici aspre aduse unui ca­pitalism pervertit.

Piesa care dă titlul albumului cu siguranță a atras atenția nostalgici­lor protestelor studențești născute în sî­­nul agitației din jurul războiului din Vietnam. Și asta pentru că piesa este o reinterpretare a variantei cu a­ce­la­și nume din 1931, popularizată de Pe­te Seeger, o icoană American folk mu­sic revival de după al II-lea Răz­boi Mondial. Partea interesantă e că ve­teranul folkist o acompaniază pe cîn­tăreață vocal și la banjo.

Piese ca „Promiscuity” sau „Li­fe boat” descriu un bohemianism per­petuu, cultivat de un îndemn fă­ră perdea la dedare unui hedonism al nomadismului, al unui du-te-vino e­liberator: „some of us like to stick close to home; and some of us are Co­lumbus. What can I say?” (n.r. U­nora dintre noi le place să stea ap­roape de casă, alții sînt Columb. Ce pot să spun?). Iar “Splinter” este o ba­ladă ciupită la chitară despre în­cor­setările în comoditatea teh­no­lo­gi­­ei ce ne face să uităm de organi­cul care ne definește ca oameni.

Probabil că sunetul curat de chi­tară însoțită deseori doar de un banjo și tobe de bongo o face pe Ani Difranco să sune atît de natural, mai ales că sunetul a rămas unul de o con­secvență patentată de-a lungul ca­rierei ultimelor două decenii. Cîn­tă­reața, o Joan Baez a capitalismu­lui zilelor noastre, și-a păstrat to­nul ca­ustic cîntînd despre o Americă ce și-a pierdut inocența pe fundul unei urne pătate de vot.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top