Genul muzical necunoscut

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Genul muzical necunoscut 14
Genul muzical necunoscut

În contra direcției liniei obscure dusă în zo­na Art Pop, combinată cu Electronic Dance, cei de la Son Lux au lansat anul acesta, la în­ce­putul lunii februarie, cel de-al cincilea al­bum intitulat „Brighter Wounds”, care vine cu o atmosferă ușor diferită de ceea ce ne-au obiș­nuit pînă acum. Noul material acoperă o arie mai largă de genuri, cu multe variațiuni care pen­dulează între pop, rock, indie, alternnative și electronic.
Son Lux este greu de încadrat din perspec­tiva gamei de desfășurare, dar și din punct de vedere al componenței. Astfel, putem vorbi mai degrabă de un concept dezvoltat de compozi­torul american Ryan Lott, care a început acest proiect solo. Avînd nevoie de ajutor pentru a-și extinde, respectiv pentru a-și îndeplini vi­sul muzical, acesta a apelat la chitaristul Ra­fiq Bhatia și toboșarul Ian Chang, astfel organi­zînd o formație. Chiar dacă nu pot fi puși sub un tipar clar, cei de la Son Lux au un fundament strict muzical-instrumental transpus și interpretat în diverse feluri, ce a devenit de-a lun­gul timpului marca lor proprie și a ajuns să im­presioneze prin caracterul atipic al muncii lor.

Succesul răsunător l-au atins în momentul lansării melodiei „Easy” în 2013, a cărei in­flu­ență se resimte ușor și în ultimul album. Zece piese cu zece stări diferite care împreună pro­pun recompunerea unei reflexii fade a trecutului. „Surrounded”, „Forty Screams” sau „Re­ssu­rection” exprimă cel mai bine stările de anxi­e­tate și dezorientare prin sunete deranjante, a­proape agasante, și cuvinte puține, dar puter­nice prin înțeles și interpretare. La polul opus intervine exprimarea dorinței de salvare ală­tu­ri de speranță, puse în două melodii complet diferite ca dinamică: pe de o parte este „Aquatic” cu un ritm lent și liniștitor, ce păstrează o vo­ce neutră (sau cel puțin cît de neutră o poate avea Ryan Lott), iar pe de altă parte întîlnim „All directions”, o melodie care iese în evidență prin sacadarea unor părți din refren. De de­par­te cea mai armonioasă lucrare din album este „The fool you need”, în care se derulează o în­treagă poveste, ce conturează speranța u­nui viitor ideal. Albumul „Brighter Wounds” a a­părut ca o reacție firească a fondatorului Son Lux, care a trăit două episoade importante în viața sa, pierderea celui mai bun prie­ten al său din cauza cancerului și nașterea primului copil.

În ciuda opoziției evidente de sentimente exprimate și genuri abordate, această ultimă colecție de melodii pare a fi altceva în com­pa­rație cu ce ne-a obișnuit pînă acum formația. Cu toate acestea, noua direcție are o notă nostal­gi­că și totuși dură, care va fi experimentată în România pe 18 iulie la Electric Castle, unde vor fi prezenți și cei de la Son Lux.

de Roxana NEAMȚU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top