Iarnă cu zăpadă neagră
Ascultă de (la) noi 27 martie 2018 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Iarnă cu zăpadă neagră 13Pășind adînc în sfera metal-ului extrem și a trupelor underground, am putut găsi cireașa de pe tortul frigului și suferinței din ultimele luni de iarnă și începutului primăverii. O combinație bine închegată de Black, Viking și Pagan Metal este oferită de noul album al trupei Shield Breaker, Frost and Shadow (n.r: Îngheț și întuneric).
Despre Shield Breaker știm doar că sînt din Virginia, Statele Unite. Nu se cunosc membrii trupei și nu este dată nicio informație despre grup. Este totuși posibil să fie o trupă formată doar dintr-un singur om, o obișnuință printre formațiile de Black Metal (BM). Shield Breaker are totuși o pagină de Facebook unde i se poate urmări activitatea. Trupa mai are un album, A warrior’s death song (n.r: Cîntecul de moarte al unui războinic), care a fost lansat în 2017.
Albumul începe lent, cu piesa Where frost and shadow dwell (n.r: Unde înghețul și întunericul sălășluiesc), care duce ușor ascultătorul într-o lume fantastică, rece, sumbră și dă o tentă de moarte și suferință prin vocea tipică de BM în care parcă zbiară demonul din solist. Sentimentul puternic de deznădejde se poate regăsi prin versuri ca „This path/ It Leads not home/ This road/ Goes ever long” (n.r: Această cale/ Nu duce acasă/ Acest drum/ Este nesfârșit) sau prin numele celei de-a doua melodii – The long jurney home (n.r: Lunga călătorie către acasă).
A treia piesă dar și a patra – The Coming War (n.r: Războiul ce va urma) și Sword song (n.r: Cîntecul sabiei) – schimbă puțin abordarea și pot spune că se încearcă o tentă de Power/ Viking Metal prin stilul mai alert, versuri cîntate de cor, solo de chitară și mult mai multe pasaje melodice. Influența de păgînism își face simțită prezența prin apariția lui Odin în versuri. Melodiile inspiră curaj, dedicare, dîrzenie și o poftă aprinsă de a trece la război pentru „zeul suprem”. Ultimele trei melodii – Ironheart (n.r: Inimă de fier), On Frozen Ground (n.r: Pe pămînt înghețat) și Storm of tides (n.r: Valuri de furtună) – tind mai mult spre un BM melodic, Ironheart chiar lăsînd impresia că este cîntată de Summoning (n.r: trupă de BM atmosferic). Storm of tides alunecă ușor către Heavy/ Viking Metal cu voce de BM.
Sfîrșesc prin a spune că albumul celor sau celui de la Shield Breaker este unul mixt, ce combină mai multe tipuri de metal și reușește să transmită sentimente diferite, purtîndu-te într-un carusel de emoții.
Text de Ionuț GRAUR
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu