Imperiul pe sonate rock
Ascultă de (la) noi 30 octombrie 2012 , de Paul Andrici Niciun comentariu la Imperiul pe sonate rock 7În 2008, trupa Sabaton părea să fi ajuns într-un punct mort în legătură cu stilul de a povesti în versurile lor doar despre evenimentele Primului și celui De-al doilea Război Mondial. Ca un fel de scuză, noua lor compilație nu numai că a fost înregistrată în două limbi, engleză și suedeză, dar pare să fi găsit și o poveste care să lege toate piesele, astfel avînd și o oarecare formă narativă.
CD-ul „Carolus Rex” prezintă în cele 11 cîntece o parte din istoria Suediei, de la regele Gustav Adolf al II-lea, pînă la destrămarea imperiului care devenise această țară în secolul XVII-lea și al XVIII-lea. Primele piese, precum „The lion from the North” și „1 6 4 8” îi fac pe fani să asculte compilația atît pentru povestea sa cît și pentru muzica în sine. Jocul ritmic și dur al claviaturii și chitarei în relație cu scenele de luptă și război descrise în versuri creează în mintea ascultătorului un adevărat film de acțiune.
După vreo 20 de minute, în scenă intră un nou personaj, regele Charles al XII-lea sau Carolus Rex, după cum i-a fost latinizat numele. Piesa cu același titlu prezintă urcarea acestuia pe tronul Imperiul Suedez și hotărîrea cu care tînărul și neexperimentatul conducător își îndrumă trupele în cucerirea nordului Europei. „Proved in battle, lead my men to victory” („M-am dovedit în luptă, mi-am condus oamenii spre victorie”). Asta pînă la cîntecul „Poltava”, care marchează finalul albumului, dar și a poveștii regelui suedez, „Swedish soldiers met their bane” („Soldații suedezi și-au întîlnit blestemul”).
Ultimele două piese sînt balade cu ton sumbru, dar amestecate cu un strop de joc de chitară și bas dau un sunet energic care lipsește uneori din astfel de piese rock. „Long live the king” („Trăiască regele!”) îl conduce pe monarhul nordic pe ultimul său drum spre groapă în timp, iar „Ruina Imperii” marchează momentele finale ale Imperiului Suedez, considerat odată una din cele mai mari puteri. „Our kingdom is bleeding. The banner stands ablaze” („Regatul nostru sîngerează. Drapelul este în flăcări”).
„Carolus Rex” păstrează și chiar îmbunătățește sunetul „metal” al trupei, iar prin felul inovativ în care se joacă cu melodiile creează o adevărată „urzeală a tronurilor” muzicală.
Autor:
Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.
Adaugă un comentariu