Meditația unui microprocesor

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Meditația unui microprocesor 0

Dilema care s-a născut după pri­me­le audiții, a fost ce au făcut cei­lalți membri ai trupei în timp ce Thom Yorke, solistul, alături de to­bo­șar și cel de la clape au înregistrat albumul „The king of limbs”. Ca o deschidere lîncezită, lun­gită ca o peltea într-un sintetizator frustrant, „Bloom” inaugurează as­cultarea al­bumului succint al brita­nicilor care au scris pagini de is­to­rie cu distors acum un deceniu și ju­mătate. Opt piese, într-o în­lăn­țu­i­re dezordonată, care seamănă, mai de­grabă cu variantele polifonice ale unor originale de negăsit.

Micro-albumul apărut la o distan­ță de trei ani de la ultimul, „In Rain­bows”, nu este nici pe departe o capodoperă în discografia trupei. Nici măcar un moment memorabil. Cu toate acestea, substanța există. Ver­surile, profunzimea imaginilor cre­ate de Yorke, crispările disoluti­ve care crestează suprafețele în me­ta­fore subtile, în cuvinte sumare, în pi­xeli fluorescenți, care ar trebui să trea­că drept licurici salvatori, com­pen­sează un experiment electro eșu­at. „Codex”, balada unui pian ro­­­botizat care vorbește despre o ino­­­cență pierdută undeva, printre va­­­luri statice, ca și cum ar deplînge pier­derea unei umanități, urmează in­strumentalului „Feral”, aproape fă­­­­ră un punct de trecere.

Iar dacă pe „OK Computer”, în ur­mă cu mai bine de 13 ani, re­fre­nul oscila în jurul sintagmei „I may be paranoid, but no android” (n.r. s-ar putea să fiu paranoic, dar nu sînt an­droid), momentul 2011 pare să fi fă­cut o trecere totală către anorga­nic, către un artificial care întîlnește i­numanul, dar nu-l acceptă, ci îl re­ne­a­gă, îl repudiază dezgustat.

Abundența vieții din „Lotus Flo­wer” sau „Separator” vine ca o com­parație intangibilă, un vis cu ar­bori cu ramuri atîrnînde de flori și fruc­te care se disipă în momentul în care corpul amorțit se izbește de po­dea­ua rece. „The king of limbs” es­te o piesă lungă, cu aceeași temă ca­re lasă în urmă un fior rece, artificial, sintetizat.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top