Pe ritmurile unui doctor nebun

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Pe ritmurile unui doctor nebun 2

„Baby, please make a change / I think it will do you good” („Draga mea, te rog fă o schimbare / cred că îți va prin­de bine”) – iar Hugh Laurie și-a as­­cul­tat propriul sfat. Actorul a atîr­nat în cui bastonul doctorului House, mereu dependent de pastile și de pu­zzle-uri, s-a baricadat într-un studio muzical, de unde nu a ieșit decît cu „Let Them Talk”, primul său al­bum muzical.

Își încearcă mîna (multe piese fi­ind interpretate la pian chiar de către el) și vocea pe cîteva frînturi ale epocii ro­mantice a muzicii: epoca blues. Cri­ticii se temeau că s-a înhămat la ceva prea greu pentru el, fiind dificil ca bri­tanicul să poată convinge ascul­tă­to­rii că se poată regăsi în stilul și sentimen­tele transmise prin blues-ul american. Dar, ca și în serialul care l-a făcut ce­le­­bru, Hugh își modelează o voce gu­tu­rală, cu un accent american ideal, care se mulează perfect pe ritmul ce­lor 15 melodii ale albumului.

Și sună necrezut de bine. Cu ne­lip­­situl saxofon pe fundal, britanicul își domolește vocea și plînge, im­plo­ră sau cere, exact cum o făceau clasicii. În piesa eponimă, „Let Them Talk”, Hugh avertizează că bîrfa „comes from the devil’s workshop” („vine din ateli­­erul diavolului”), dar că, decît să-și piar­dă iubita, cere „Let her go, God bless her / Wherever she may be” („St. Ja­mes Infirmary” – „Las-o să plece, să fie binecuvîntată / Oriunde ar fi”). Și pentru cei care credeau că melodiile sînt o serie de lamentări pe fundal de pian și saxofon, „They’re Red Hot” te trezește în minutul și cî­te­va secun­de cît durează, printr-un ritm ra­pid care te trezește.

Dar în melodiile de pe „Let Them Talk” primează o lentoare genera­lă, care nu este deloc întîmplătoare, și asta s-ar putea să îi deruteze pe cei care-și scaldă pentru prima oară urechile pe rit­muri de blues. Melodiile clasice sună ca cele din anii ’50, cînd au fost cîn­ta­­te pentru prima oară, departe de ți­pe­­tele cotidiene ale lui Lady Gaga și al ei „Judah”. Dar Hugh e pozitiv, de­­clarînd într-un interviu recent că „da­că oamenii pot redescoperi aceste genii ale blues-ului prin mine, voi fi fericit”. Acum, tot ce va trebui va fi să vină la concerte șchiopătînd, spriji­nin­du-se în baston și strigînd „Cancer!”.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top