Scenarii născute pe griff

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Scenarii născute pe griff 5
Scenarii născute pe griff

În cel de-al 15-lea album al chitaristului Joe Satriani, intitulat sugestiv „Shockwave Su­pernova”, stilul său dulceag și totodată violent de a cînta iese la iveală sub forma unor scenarii pe care le creează în mintea fiecăruia.

Concret, acesta pare să fie o aventură care s-ar putea derula sub forma unui film, mu­zica fiind cea care dă fundalul. Te poți afla printre nori, pe pămînt sau sub apă fără ca măcar să ți se spună asta printr-un vers, ci le auzi parcă doar șoptit prin ceea ce te lasă liniile melodice și acordurile să auzi. Ceea ce îl diferențiază de restul este adaptabilitatea la stilurile actuale, „Shockwave Supernova” avînd și influențe tehno, îmbinate cu acordurile.

Din punct de vedere al versurilor, albumul este ideal de ascultat atunci cînd mintea îți este răpită de altceva, deoarece este în to­ta­litate instrumental, ca o odă dedicată chi­tării sau celui care cîntă la ea. Îți lasă astfel posibilitatea de a-ți crea în minte propriile versuri, sau poți prefera să lași chitara să facă asta în locul tău. Ca de exemplu, în „On Peregrine Wings”, expresia muzicală poate fi intuitivă, lăsînd impresia că unele elemente istorice s-au perindat printre acorduri. Asemenea unei povești care urmează să fie spusă după ce elementele sale sînt dezvelite.

În „Keep on Moving”, cea de-a opta me­lodie, îți dai seama că în spatele realizării alumului nu stă doar munca unui chitarist, aici apărînd o fuziune a tuturor instrumen­telor, în evidență ieșind sunetul pianului care parcă ar avea clapele mîngîiate. În ace­eași notă, a melodiilor care se transformă într-un mix de stări și instrumente este și „Lost in a Memory” care te ridică pînă la cer și înapoi.
Melodiile ies din tiparele obișnuite și prin faptul că majoritatea își spun povestea în mai mult de cinci minute și că titlurile acestora demonstrează ideea că albumul este construit ca un scenariu rotund. Ca să ajungi de la „Shockwave Supernova” la „Goodbye Supernova”, trebuie să treci mai întîi printr-un cataclism, prin luminile din San Francisco, printre fluturi, zebre și o cursă de stele printre nori.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top