Ureche muzicală, ascult povești
Ascultă de (la) noi 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Ureche muzicală, ascult povești 15Cînd vezi desenul naiv de pe coperta celui de-al patrulea album al lui Jens Lenkman, te gîndești c-ai dat de niște melodii pe care doar niște adolescenți depresivi le-ar putea asculta, într-o seară plictisitoare de-nceput de săptămînă. Dacă-ți dai voie să treci de impresia asta, s-ar putea să te trezești atît de prins în piesele de pe album, că o să vrei să asculți numai Jens Lenkman cîteva zile.
Literele negre, crăcite și-mpinse cu stîngăcie în partea dreaptă a coverului, te duc cu mintea la o serie de personaje bizare, blocate de Dumnezeu cine știe cît timp, într-o sală de așteptare. Un fost iubit mai melancolic, ochii neliniștiți ai unei mirese nehotărîte și-un Lenkman mai tinerel, toți așteaptă momentul în care o asistentă zurlie să dea buzna și să strige „Life will see you now”. De altfel, camera de așteptare nu-i este deloc străină artistului, care a scris cea de-a noua melodie de pe album, Postcard #17, cu frica și îndoiala pe care le găsești în orice sală de așteptare – „If I just put this pen to this paper”.
În primul cîntec de pe album, „To Know Your Mission”, copilul Lenkman îi povestește unui misionar mormon că tot ce-și dorește să facă în viața pe care a primit-o este să asculte poveștile oamenilor – „in a world of mouths/ I want to be an ear/ If there’s a purpose to all this /Then that’s why God put me here”. Vulnerabilitatea hoinărește în mai toate piesele de pe album, amenințînd cu o întristare subită sau smulgîndu-ți cîte-o părere de rău. Glasul leneș o să prindă a-ți povesti de toate, începînd de la felul în care iubiții înaintează greoi într-o relație („Our First Fight”) și ajungînd pînă la a te avertiza asupra distanțelor care-și fac loc, pe nesimțite, într-o relație – „I couldn’t really see/ How I built a bomb shelter under every dream”.
Vocea caldă, cu ușoare inflexiuni, o să-ți spună zece povestioare decupate cu mare migală din viețile celor din jur. Iar dacă nu umbli după intrigi fanteziste, ci ești mai degrabă fascinat de spiritul de observație al unui povestitor, închipuie-ți că fiecare melodie de pe album te va găsi holbîndu-te la un ochi uriaș, care clipește odată cu tine, pe ritmuri pop, amestecate cu elemente de disco și samba.
N-o să vrei să-ți scoți căștile după ce-ai auzit cîntecul care ți-a plantat păpădii în urechi. O să mai privești o dată coperta albumului „Life will see you now” și-atunci o să-ți aduci aminte de o promisiune mai veche, pe care au mototolit-o și alții, înaintea ta. „Okay, if I’m gonna write a song about this, I promise I won’t make it a sad song.”
Adaugă un comentariu