Vremea pentru noi sisteme

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Vremea pentru noi sisteme 1

Ei încă experimentează, deși de mu­lt timp fanii Anathema nu se mai aș­teaptă ca formația să scoată pe piață ma­teriale de agresivitatea primelor al­bume. Chiar și așa, trupa a demonstrat pentru a doua oară în ultimii ani de zi­le că nu este nevoie să cînți extreme me­tal pentru a aborda aproape obsesiv mo­ti­vul morții.

Ca o continuare a albumului „We’re here because we’re here” lansat în 20­10, noua apariție muzicală a formației – „Weather Systems” – vine cu cores­pon­dente ale temelor de atunci, pe ca­re în­să, le exploatează cu mi­ci diferențe de nu­­an­ță. Piesa „In­ter­nal Landscapes” este o față nouă a al­teia de pe albumul trecut, cu aceeași te­mă, înfățișînd „near de­ath experien­ces” (n.r.: „experiențe în vecinătatea mor­ții”) într-un mo­no­log ros­­tit pe a­cor­duri muzicale și continuat de melodia pro­priu – zisă.

Motivele abordate sînt și ele simi­la­re celor de pe albumul precedent, iar conceptele exploatate le nuanțează pe cele de acum doi ani. Astfel, aceleași pretexte stimulează stări diferite, cum ar fi atitudinea în fața morții, ca­re es­te inițial privită cu frică, apoi ac­cep­tată. „Life is not the o­pposite of dea­th. Birth is. Life is e­ter­nal.” (n.r.: „Via­ța nu este opusul mor­ții. Nașterea este. Viața este eternă”).

Însă, dacă sî­nt exploatate diferit, atunci nici experiențele înfățișate nu sînt a­ce­leași și nici sentimentele induse as­cul­tă­to­ri­lor. Aduc în față abordări noi, ca în me­lodia „The Storm Before The Ca­lm”, o reluare a unei teme altfel valo­ri­ficate, deși fără contradicții cu ideile de pe albume precedente.

Prima piesă de pe album, „Un­touch­able (Part 1)”, mai ritmată decît ma­joritatea celor de pe ultimele materi­ale, înfățișează un stil mai puternic, cu o sonoritate ceva mai dură. Este, de alt­fel, singura melodie în care creșterea in­tensității piesei, a ritmului și a so­no­ri­tății culminează cu solo-uri mai puter­nice și nu este urmată de un stil con­­­­­stant, fără puncte culminante.

Formația experimentează și caută for­mula prin care să redea publicului cît mai fidel ceea ce simte. Apropo de a­ceasta, chitaristul formației declara în­tr-un interviu de după ultima lan­sa­re că ei și-au asumat riscul de a pierde din fanii care ascultă exclusiv metal și pre­feră să înfățișeze niște trăiri în star­ea lor pură, în locul unor simple melodii tehnice.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top