Ziua fără soare
Ascultă de (la) noi 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Ziua fără soare 0Pentru cei care cred că punk-ul înseamnă doar „sex și violență”, anarhie, creste, bocanci înalți, pantaloni în carouri și geci de blugi, cei cinci băieți de la Bad Religion vin cu încă un contraargument, al 15-lea album de studio. Prin „The Dissent of Man”, albumul lansat în septembrie, trupa de punk rock din California dovedește încă o dată nu numai că „punk-ul nu a murit”, dar și că poate fi transformat și la unele trupe a evoluat în ceva modern. Mă refer la mesajul social care nu mai e, ca la multe din formațiile deceniului trecut, anti-putere, dar ieftin, cu versuri de mîna a doua.
Sunetul, deși respectă liniile clare ale genului muzical, parcă este și el mai curat, însă fanii trupei vor recunoaște imediat linia melodică deja consacrată a formației, cu bătăile ritmate de tobe și chitara rapidă, amintind pe alocuri de perioada de glorie a trupei Motorhead.
„Ți-aduci aminte cînd eram tineri și aventura n-avea sfîrșit?”, deschide ”Greg Graffin„ albumul, prin piesa „The Day the Earth Stalled” (en.: Ziua în care s-a oprit Pămîntul). Doar pentru ca mai apoi să aducă nota negativă și să dezvăluie adevăratul înțeles al melodiei: „Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum … ci despre ziua-n care mi-ai așternut un giulgiu parazitar peste viitor și pămîntul s-a oprit”. Pare că orice situație sau caracter portretizate în versuri de Graffin devin imediat ceva bolnăvicios sau malefic: „Ea trăia pe muchie de cuțit în timp ce el avea capul plin de fantome neliniștite, însă-i ușor să iubești pe cineva care aduce haosul”.
Nici în „Pride and the Pallor”, melodia cu mesaj social-domestic, situația nu-i cu nimic mai îmbucurătoare. „Au creat o poveste de familie pe care nimeni n-o va spune, un album de poze prea teribil”, este versul care-ți rămîne imediat în minte după prima ascultare.
Astfel, după 31 de ani de cîntat „punk cu cap”, băieții din California în continuare au rămas „așteptînd pacea la capătul străzilor noastre, în spatele apartamentelor și-n scaunul din dreapta al mașinii.”
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu