Cum să mîni calul pe ritm

Ascultă de (la) noi, Opinii Niciun comentariu la Cum să mîni calul pe ritm 11
Cum să mîni calul pe ritm

De la „Război și pace” al lui Lev Tolstoi n-a fost decît o traducere în engleză și-o re­cîn­tă­ri­re a lucrurilor importante pînă la titlul celui de-al 11-lea album al lui Brad Paisley, „Love and war”. Cîntărețul american, cunoscut pen­tru faptul că încă păstrează și ține fanii mu­zi­cii country ca pe jar atunci cînd stă să scoată încă un album a trecut de această dată de la rit­murile country-romanțate, în care recu­noș­tea duios că „She’s everything”, la cîteva piese care parcă te fac să cauți prin dulap pălăria de cow­boy a bunicului, să ți-o așezi pe cap, să pui mî­na pe mătură și să te prefaci că ești un cîn­tă­reț faimos pe scena din lemn ros a unui bar din­tr-un sătuc american.

Ce scoate albumul lui Paisley în fața ce­lor­lalte pe care le-a adunat în palmares pînă acum sînt colaborările pe care de această dată le-a în­drăznit. Printre cele 16 piese ale albumului poți să-l găsești, așadar, pe cîntăreț alături de ar­tiș­ti rupți din lumi muzicale diferite, precum una dintre imaginile hip-hop-ului american, Tim­baland, de John Fogerty, Bill Anderson sau chiar de faimosul vocalist al celor de la The Ro­lling Stones, Mick Jagger. Fără să se dis­tan­țe­ze vreo secundă de ritmurile country, Paisley cîn­tă cu Mick Jagger despre o beție din Vegas și des­­pre „The drive of shame” în cursul cărora, în­tr-o conversație muzicală, cei doi cîntăreți în­cear­că să găsească răspunsuri la veșnica în­tre­bare – „What’s the big mistake I made last night?”.

Deși pare să se distreze și să-și distreze fa­nii pe majoritatea pieselor din album, artistul country nu uită nici de așteptările fanilor, pe care i-a învățat cu melodii despre dragoste, loialitate și siguranța sentimentului de „acasă”. Titlul albumului e dat de piesa „Love and war” în care Paisley spune o poveste clasică de dra­goste imposibilă – dintre un erou al armatei a­mericane și iubita lui. Plin de patos și revoltă, cîntărețul dezminte la fiecare regren că deși „they say all is fair in love and war”, „that ain’t true, it’s wrong” și te întristează, lăsîndu-te cu capul sprijinit într-o rînă, pe tejgheaua barului în care un miros de paie și bere plutește în aer.

Ce n-a abordat artistul pînă acum și-o să ți se pară haios, însă, ai să afli abia într-una din­tre melodiile din „Love and War”, dacă ai să-l asculți – problema socializării realizate nu­mai pe Internet. Creativ, haios și, evident, tot pe rit­muri country, Brad Paisley a scris versu­ri­le unei piese numite „selfie#theinternetisforever”, o melodie în care vorbește numai des­pre obsesiile oamenilor legate de Internet. Fie că ai să zîmbești cu un colț al gurii, fie că ai să cînți din toți rărunchii la refren, o să știi că o să poți oricînd să cauți noul album pe you­tu­be și să-l asculți, pentru că însuși artistul îți spune – „let’s all sing together/ the Internet is forever”. Mai ia o înghițitură de bere, du ca­lul imaginar în grajd și apasă butonul de re­play.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top