Același Dracula, cu alt sînge

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Același Dracula, cu alt sînge 9
Dracula Untold

Cînd am văzut că apare un nou film des­pre Dracula m-am gîndit că este o altă pro­du­c­ție despre cel mai faimos vampir realizat pentru cinefilii americani obsedați de povestea lui Vlad Țepeș și de toate istorisirile despre a­ceas­tă creatură. Însă trailer-ul promite un film cu i­ma­gini de calitate, pentru că fost realizat cu un bu­get aproape 70 milioane de dolari. „Dracula Untold” este mai mult decît reconstituirea vie­ții domnitorului din Transilvania sau decît re­producerea cărții lui Bram Stoker. Filmul este o com­binație dintre acestea legate de imagini noi aduse de scenariștii Matt Sazama și Burk Sharp­less. Și personajele sînt amestecate între ele, iar aluzia la cartea „Dracula” se face doar la sfîrșitul filmului, care este construi pe concep­tul „vînătorul vînat”.

O altă noutate pe care o aduce filmul „Dra­cu­la Untold” este motivul pentru care a ales o­mul Vlad Țepeș să se transforme în „fiul di­a­vo­lului”. Filmele realizate înainte „Nosferatu” de F.W. Murnau din 1922 și „Dracula: Un mort iubăreț” de Mel Brooks din 1995 care au la ba­ză ceea ce a scris Bram Stoker, ba îl prezentau pe vampir cum manipulează oamenii și cum cei pe care îi domină se răzvrătesc și caută o me­todă de a-l omorî, ba în ipostaze comice și de­loc înfricoșătoare.

În schimb regizorul Gary Shore folosește detalii din viața lui Vlad Țepeș care a fost luat de lîngă tatăl său de către sultan și antrenat să ucidă alături de Mehmet, fiul conducătorului otoman. Alternează latura de soldat cu cea de fa­milist a lui Țepeș, cu cea de erou sau de mon­stru. Datorită familiei și pentru aceasta per­sonajul principal jucat de Luke Evans a ales să găsească speranța în peștera din munți unde stătea un vampir. Vechi de sute de ani acesta aș­tepta să fie eliberat pentru a se răzbuna pe cel care a aruncat peste el acel blestem. Vlad Țe­peș aparent este salvatorul copilului său pe care l-a lăsat să aibă aceeași soartă ca el, pe po­po­rul său și pe monstrul din peșteră. Dar orice e­rou are o slăbiciune, cea a noului Dracula a fost soția sa și după ce aceasta a fost omorîtă a luat amploare măcelul și vampirul care nu a bă­ut pînă atunci sînge de om, a încheiat pactul pe veci cu monstrul ce-i curgea prin vene.

Filmul aduce imagini precum pădurea de țe­pe în care armata sultanului este înfiptă sau li­liecii care au ocupat cerul și au participat la răz­boi. O scenă care rămîne în minte după ce se termină filmul este cea în care Mehmet și Dra­cula se află într-un cort plin de monde de ar­gint. Bătălia finală este întrecută de fru­mu­se­țea bă­nuților care sînt și ei dușmanii vampirului. Sin­gurul defect al filmului de debut al lui Gary Shore este adus din partea de montaj, pentru că legăturile dintre scene par sacadate.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top