Barry și-a luat zborul
Fă un stop cadru 21 noiembrie 2017 , de Andreea Anton Niciun comentariu la Barry și-a luat zborul 8„American Made” este genul acela de film care o să te ţintuiască în faţa televizorului şi care o să te facă, mai ales dacă porneşti cu vreo preconcepţie, să aştepţi cu nerăbdare ca Tom Cruise să capete înfăţişarea agentului secret, care-şi pune viaţa în pericol ca să salveze lumea. Deşi filmul s-a vrut a fi o combinaţie între un thriller şi un film poliţist, ceea ce a rezultat a fost mai degrabă o comedie fină, cu cîteva momente de suspans, care sînt însă conturate tot într-o notă umoristică.
Pelicula, lansată în vara lui 2017, în regia lui Doug Liman, readuce în atenţia societăţii cinematografice o Americă a anilor 70, marcată de lupta împotriva drogurilor, care se răspîndeau cu rapiditate în interiorul graniţelor statelor. Într-un astfel de context se naşte povestea lui Barry Seal, pilot al unei companii americane, care, mînat de plictiseala cotidiană şi de dorinţa de a face bani, se lasă cooptat de CIA în una dintre operaţiunile sale. Acesta-i momentul în care te aşezi mai bine în scaun şi aştepţi să ţi se deruleze o variantă îmbunătăţită a filmului Misiune imposibilă. Barry îşi părăseşte locul de muncă şi zboară deasupra Americii de Sud ca să fotografieze posibilele grupări extremiste, dar în una dintre călătoriile sale este aşteptat de către liderii cartelului de droguri din Columbia, printre care şi Pablo Escobar.
Seal ajunge astfel să lucreze pe două fronturi, atît pentru CIA, primind ordinte tot mai ciudate de la agentul Schafer, cît şi pentru Escobar şi ai săi, devenind distribuitorul cel mai eficient de droguri. Cu două activităţi atît de importante, Barry Seal trece repede de la şocul de a vedea prima geantă plină cu bani, la a inventa noi locuri pentru a-i ascunde. Firul narativ al peliculei, gîndit ca un fel de jurnal video al personajului principal, abordează cu puţină superficialitate anumite părţi ale poveştii, făcîndu-le să pară nerealiste. Uşurinţa cu care bărbatul face slalom între cele două lumi, dar şi abilitatea cu care soţia se complace situaţiilor în care este pusă, provoacă sentimente contradictorii în legătură cu mesajul pe care filmul vrea să-l transmită.
Ceea ce face „American Made” un film care trebuie urmărit este faptul că abordează o particularitate a statului american şaptezecist, alegînd să nu trateze, ca pînă acum, povestea unui personaj central din perioada respectivă, ci a unuia a cărui însemnătate este poate la fel de ridicată în contextul istoric, dar încă neexploatată.
Autor:
Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Adaugă un comentariu