Biografia schimbării

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Biografia schimbării 2

„Ascultați! Poate nu arătați ca o e­chi­pă câștigătoare, dar sînteți una. A­șa­dar… să jucați ca una în seara asta”, spu­ne, evident încurcat, managerul Bi­­lly Beane jucătorilor de baseball de la e­­chipa Oakland Athletes drept discu­rs de încurajare.

Departe de intensitatea an­trenorului Tony D’Amato, jucat de Al Pacino, cu al său legendar discurs de patru minute și jumătate din „Any Gi­ven Sunday” („Duminica pierzi sau cîș­tigi”), „Moneyball” reprezintă o cro­nică mai ancorată în realitate a spor­turilor-emblemă americane.

Billy Beane, personaj real por­tre­ti­zat în film de Brad Pitt, este un ju­că­to­r de baseball ratat, devenit manager ge­neral al echipei Oakland Athletes. Deși înzestrat cu talent, el nu reușise ni­­ciodată să treacă peste emoții și să joa­ce la nivelul așteptat, astfel că se re­semnează în rolul de administrator al unui club sportiv subfinanțat. Ceea ce-l fa­ce special pe Beane este, însă, abili­ta­tea de a recunoaște și pune în valoa­re potențialul lui Peter Brand (Jonah Hi­ll), un absolvent al Universității Ya­le care susține că salvarea lor este… sta­tistica.

În ciuda conflictelor iscate și a re­ti­cenței antrenorului Art Howe (Phi­li­p Seymour Hoffman), cei doi încep să recompună echipa cu jucători ieftini, co­nsiderați anterior nepotriviți din cau­za vîrstei, conformației sau stilului ciudat de joc. Formula pare să fun­cți­o­neze, căci The Oakland Athletes reu­șește să câștige într-un singur sezon 20 de jocuri consecutive și să stabilească un record în istoria baseball-ului american. Atât de șocantă e seria aceasta de victorii, încât metoda de evaluare a ju­­cătorilor adoptată de manager de­vi­ne standard în lumea sportivă.

Regizorul Bennet Miller reușește prin „Moneyball” să redea lumea din spa­tele terenului de baseball, unde soar­ta jucătorului depinde de un singur telefon din partea managerului iar echi­pa e doar atît de bună pe cît o ține vis­tieria. Philip Seymour Hoffman, pro­tagonistul din „Capote”, apare aici supraponderal și veșnic nemulțumit, an­trenorul urîcios care are de tras po­noa­sele deciziilor „de sus”, în timp ce Jonah Hill („Superbad”), prin lipsa de experiență profesională, e mai mult un pretext pentru lecțiile de viață ale lui Beane.

Per total, filmul merită urmărit ca ex­emplu de gîndire laterală și perseve­rență, o biografie motivațională pentru cei care visează să schimbe singuri lu­mea. Fără discursuri emoționante, fă­ră personaje complexe, fără scene de m­are intensitate, dar cu un întreg pu­n­ct mai bine cotat pe IMDB față de ca­po­do­pera lui Oliver Stone.

Anca MATCOVSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top