Căpitanul, cel mai iubit erou american
Fă un stop cadru 7 aprilie 2014 Niciun comentariu la Căpitanul, cel mai iubit erou american 8
Titlu: „Captain America: The Winter Soldier”
Regizor: Joss Whedon
An: 2014
Actori: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson
Gen: Acțiune
Filmele cu super-eroi s-au transformat, din punct de vedere financiar, în mine de aur pentru cei de la Marvel. În cei aproape zece ani de cînd a explodat cu adevărat franciza, pasul de la pelicule construite din clișee și efecte vizuale la așa-numitele „blockbustere“ de vară s-a văzut în primul rînd la nivel de box-office. Însă ultimele apariții cinematografice din aceeași linie arată și că producțiile în sine s-au rafinat atît la nivelul prezentării poveștilor, acestea avînd o intrigă mult mai complexă, cît și la nivelul personajelor, profilul actorilor selectați mulîndu-se mult mai bine pe cel al super-eroilor portretizați.
Ultima astfel de apariție, Captain America: Winter Soldier, care a avut premiera pe 4 aprilie, și-a acoperit de cîteva ori costurile de producție din încasările obținute în primul weekend de cînd rulează în cinematografele din toată lumea. Și a făcut-o pe un merit al poveștii, nu (doar) al efectelor speciale. Povestea, pe scurt, îl găsește pe Steve Rogers, Captain America, în miezul unei conspirații de peste 40 de ani, crescută în sînul organizației care l-a trezit la viață, SHIELD. O conspirație pe care a crezut că i-a pus sfîrșit la finalul primului film, distrugînd formațiunea nazistă HYDRA și scufundîndu-se împreună cu ultimul avion al flotei aeriene care pleca să distrugă capitalele lumii.
Deși are cîteva dintre reperele clasice ale unui film cu supereroi (de la costumele mulate la replicile ), povestea filmului este țesută foarte bine pe scheletul unui film de spionaj. A doua ecranizare a Căpitanului are ca piatră de temelie prestația ireproșabilă a actorilor din rolurile principale. De fapt, din toate rolurile. Scarlet Johansson, cu o voce răgușită și cu un puternic accent rusesc, transformă drama Văduvei Negre, Natasha Romanoff, fost agent KGB lipsit de o identitate, într-una personală, într-una a importanții identității și a multitudinilor de adevăruri pe care ni le țesem în jurul nostru. Chris Evans, eroul principal, e prototipul soldatului fără misiune, care se identifică prin meseria sa, dar pe care a practicat-o pînă cînd a ajuns să se scalde mereu în cenușiul dintre acțiunile bine intenționate și consecințele neașteptate. Tot filmul, de altfel, este construit pe ideea de lipsă sau dobîndire a încrederii și, bineînțeles, continuă și mai mult rostogolirea bulgărului de filme care a culminat cu Avengers și care s-a spart din nou apoi în poveștile individuale ale eroilor care au salvat în el New York-ul de invazia extraterestră (Iron Man, Capitan America sau Thor).
Cu o poveste spusă palpitantă, cu persoanje conturate foarte bine, cu eroi, cu efecte speciale interesante, care nu-ți obosesc ochii, partea a doua a Captain America pare a fi una dintre cele mai bune producții din universul Marvel a ultimilor doi ani.
Adaugă un comentariu