Cum s-a murdărit zăpada

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Cum s-a murdărit zăpada 1

Pe Chris Hemsworth l-am văzut pen­tru prima dată în Thor în rolul ze­ului fulgerului, fiul lui Odin, i s-a po­tri­vit ca o mănușă. Cu un accent nor­dic cre­dibil, cu o naturalețe în prea-plinul de sce­ne de acțiune, actorul părea că poa­te exploata nișa aceasta pînă la epu­izare.

Cînd l-am văzut însă în distri­bu­ția de la „Snow White and the Hunts­man” („Alba ca zăpada și Vînătorul”), m-am gîndit că și-a ieșit puțin din ti­par, pentru că în Alba ca Zăpada pe ca­re ne-o amintim din căr­țile fraților Grimm, vînătorul n-avea prea multe lupte eroice de purtat.

Însă e limpede de la primele sec­ven­țe pentru toată lumea că pelicula este ceea ce am numi un film-popcorn. Un film la care te uiți în serile în care ai vrea să ieși în oraș dar plouă, e picat In­ter­ne­tul și singurul lungmetraj din calculator e acesta. Pentru că doar aso­cie­rea din ti­tlu face legătura între film și basmul fra­ților Grimm. În această ecra­nizare, Alba ca Zăpada evadează din turnul în ca­re e ținută de regină pînă împlinește 18 ani, vînătorul care e tri­mis după ea e un alcoolic care tînjește după soția sa moar­tă și cei șapte pitici, de fapt, sînt opt.

E lesne de înțeles că dacă trunchiul basmului a suferit atîtea modificări, po­vestea în sine o ia razna cu fiecare ca­dru în parte. Regina suge tinerețea din fe­meile din regat pentru a și-o păstra pe a ei, cînd se deplasează se transformă într-un stol de păsări (corbi sau ciori), în lip­sa regelui, tatăl Albei ca Ză­pa­da, re­ga­tul se transformă într-o mlaștină me­reu întunecată, însă pe unde pășește tî­năra prințesă crește iarbă din nou. Nici mă­car povestea de dragoste nu mai e aceeași. Iar punctul culminant, în care Alba ca Zăpada, încălecînd un cal, por­nește cu paloșul printre soldații ina­mici pare desprins parcă din Stăpînul Ine­lelor, doar că lipsesc hobbiții, orcii și el­fii. Că pitici avem.

Însă cel mai ciudat lucru din tot acest film este prezența lui Kristen Stewart în rolul Albei ca Zăpada. Ca descriere s-ar potrivi basmului: o pe­ru­că rezolvă părul negru ca tăciunele, bu­zele sînt de un roșu aprins de Photo­shop, iar tenul e într-adevăr „alb ca ză­pada”. Exact ca-n poveste. Mai trebuie însă spus că această actriță este cu­noscu­tă în toată lumea pentru că a adus-o la via­ță pe Bella, în ecrani­za­rea seriei Twi­light, unde juca un vampir care avea pielea albă, strigoii fiind, la propriu, morți. Și chiar dacă nu am vă­zut bine-cunoscuta serie cu vampiri zbu­rători tot mă așteptam la fiecare scenă, ca printre două lovituri de pa­loș, cîteva să­geți evitate și un măr otrăvit mușcat, Al­ba ca Zăpada să-ți arate caninii și să se înfigă cu ei în gîtul să­ra­cului soldat ca­re îndrăznea să o atace.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top