Cunoaște-ți moartea

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Cunoaște-ți moartea 2

Nu îl cunoști pe doctorul Jack Ke­vorkian, dar el a ales să arate o­piniei publice americane a anilor ’90 ceea ce vrea să se întîmple cu sfîrșitul vieții lui: curmarea suferinței cauzate de boală. Această impresie o ai după ce vezi filmul, înainte de asta, doctorul putea fi ușor catalogat drept un criminal în serie. Pelicula „You don’t know Jack” atinge un subiect sensibil.

Dacă ai vrea să mori și să scapi de du-rerea cauzată de boală sau decizi că poți îndura suferința și să lupți cu chinul. Totuși, biografia vieții acestui „doctor al morții” nu dorește să promoveze sinuciderea asistată, prezintă lucrurile obiectiv, așa cum s-au în­tîm­plat în realitate.

Drama biografică este bazată parțial pe cartea „Between the dying and the dead: Dr. Jack Kevorkians life and battle to legalize euthansia” (n.r.: Între moarte și morți: Viața doctorului Jack Kevorkian și lupta legalizării eu­ta­nasierii – Neal Nicol si Harry Wy­­lie).

Doctorul Kevorkian (Al Pacino), un doctor enervant și considerat țicnit de către colegi, consideră că viața nu înseamnă să te zbați pe un pat de spital, iar „rolul” de Dumnezeu îl a­cceptă în măsura în care și doctorii care prescriu rețete joacă acest rol, de a avea puterea de a da sau lua viața cuiva. Acesta asistă 130 de pacienți cu mala­dii în stadii terminale și care se sinucid cu ajutorul unui dispozitiv inventat de el, numit mercitron. Motivația doctorului este aceea de a alege singur dacă vrei să scapi de suferință. Astfel, el îi ajută pe cei care pot să decidă pen­tru ei dacă vor să-și încheie socotelile cu viața; le explică ce trebuie să facă iar el îi privește cum își dau sufletul printr-o moarte rapidă și fără durere. Dorind să legalizeze sinuciderea asistată ca serviciu medical și să supună dezbaterii publice această problemă „americanilor puritani”, Jack Kevorkian merge cu înregistra­rea video la o emisiune de televiziune unde nu mai asistă o sinucidere ci îi administrează el pacientului un lichid letal.

Autoritățile americane nu au lega­li­zat eutanasierea, însă acest caz a stîr­nit dezbateri aprige în societatea ame­ricană a acelor ani și a împărțit-o în două tabere. Nimeni nu decide dacă să se nască sau nu, însă poate decide da­că să moară sau nu, dacă nu mai poate îndura suferința și cum anume.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top