Dar infinitul cine-l răzbună?
Fă un stop cadru 16 mai 2018 Niciun comentariu la Dar infinitul cine-l răzbună? 14„Avengers: Infinity war” e exemplul de ce trebuia să fie seria Hobbit. Un film intens, atît de condensat în cele aproape 2 ore și jumătate încît nici nu-ți dai seama cînd s-a terminat. Vă mai amintiți, cred, că cele trei filme din seria Hobbit sînt concentrate pe scene foarte relevante, precum evadări din situații complet ilogice care durează 30 de minute sau analize aprofundate despre filosofia care determină creșterea ierbii. Cel de-al treilea film Avengers e chiar atît de condensat încît își permite să-și omoare mai multe personaje emblematice în primele 15-20 de minute. E unul dintre acele filme despre care poți spune că ai ocazia să verși, surprins, popcornul pe scaunul din față, fiindcă n-ai apucat încă să-l termini nici pe jumătate.
Scenariul e destul de cunoscut dacă te-ai uitat la măcar unul dintre trailerele lansate în ultimii ani.
Thanos, inamicul numărul 1 al tuturor galaxiilor, vrea să reunească Pietrele Infinitului sub puterea sa pentru „a putea ajuta” viața din univers – pentru a evita foametea și suprapopularea vrea să omoare, complet aleatoriu, jumătate din populația fiecărei planete. Motivația lui Thanos are în spate o logică de o barbaritate care i-a ajutat pe scenariști să nu irosească prea multe minute aprofundînd-o. Și o piatră e în fruntea lui Vision, alta e la Doctor Strange, și de aceea toată acțiunea duce spre o serie de lupte culminante care or să aibă loc pe Pămînt.
În ciuda condensării, filmul reușește să lege niște fire logice pierdute de mult timp. Explică mult din poveștile rămase neaprofundate ale personajelor din „Guardians of the Galaxy”, se întoarce, ciclic, la visul lui Iron Man din primul Avengers, cînd era singur pe un cîmp cu toți prietenii lui morți în jurul său. Deși se desfășoară în paralel pe cel puțin trei planuri principale, filmul leagă momentele cheie între ele și înșiruirea poveștilor este suficient de logică încît să nu simți că ai părăsit prea mult timp vreunul dintre planuri.
A fost o decizia înțeleaptă despărțirea de Joss Whedon, care a creionat formidabil liniile de dezvoltare ale Universului Cinematic Marvel (MCU), dar care ajunsese la un punct în care conflictul cu conducerea Disney, compania care deține MCU, afecta concret producția filmelor. Iar frații Russo – Anthony și Joe, care au făcut practic și ultima peliculă importantă care implica și acțiunea din Avengers, și anume „Captain America – Civil War”, aș spune că s-au achitat sclipitor de misiunea lor: să împace viziunea conducerii, destinele a cel puțin zece personaje ce au, separat, propriile filme și dorințele fanilor.
Aștept să văd dacă frații Russo vor scoate un „directors cut” în care să apară și cele, estimez eu, cel puțin 60 de minute de filmări care nu au ajuns în prima versiune a filmului. Altfel vor primi multe mustrări, chiar meritate. Fiindcă poți să reproșezi că din ultimul Avengers lipsesc momentele lente, chiar moarte, gurile de aer care să facă filmul respirabil, altfel pare o scenă neîntreruptă de acțiune care duce spre un deznodămînt satisfăcător, dar care nu o să mulțumească pe nimeni.
Adaugă un comentariu