Drama sexului vorbit

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Drama sexului vorbit 4

Dacă unii asociază numele lui Fre­ud unor tehnici medicale empirice și o vădită obsesie față de sexualitatea pa­cienților, alții cred că ceea ce a adus psi­hanalizei îl face părintele de ne­con­testat al domeniului. Pelicula „A Dan­gerous Method” este capabilă să surprin­dă ambele perspective, aducînd sub ochii cinefilului prietenii și împreju­ră­ri­le care au făcut din Freud o figură a­tît de complexă și controversată.

Filmul se concentrează pe viața tî­nă­rului Carl Jung, jucat de Michael Fass­bender, și ilustrează relația cu mae­strul său, Freud. Între cei doi intervi­ne Sabina Spielrein, interpretată de Ke­i­ra Knightley, o pacientă de 19 ani di­a­gnosticată cu isterie. După un episod tul­burător, în care femeia este adusă, în mijlocul unei crize, la clinica Bur­ghöl­zli, Jung hotărăște să o trateze printr-o tehnică freudiană ce presupune o serie de discuții despre propriile-i trăiri. A­ceas­tă „metodă periculoasă” dezvăluie că Spielrein suferă de o maladie ce o fa­ce să găsească plăcere în perversiunile la ca­re o supunea tatăl ei, în copilărie. În­să tratamentul ia o altă turnură cînd Jung decide să-i încurajeze Sabinei visul de a deveni psihiatru și cei doi se implică în­tr-o relație care afectează, în timp, co­laborarea dintre specialiști.

Mi­­chael Fassbender reușește să transmi­­tă frustrările profesionale și personale ale unui Jung adulter,

În interpretarea lui Viggo Morte­n­sen, Sigmund Freud apare ca un per­so­naj șarmant, persuasiv și atașat de te­oriile sale, negînd interpretările u­ce­ni­cu­lui. Filmul, construit pe baza dialo­gu­rilor din scrisorile schimbate de Fre­ud, Jung și Spielrein, are mult de cîș­­tigat de pe urma jocului actoricesc al protagoniștilor, care își asumă rolurile de­dicat dar firesc, lăsînd o autenticita­te savuroasă să transpară din interpre­ta­re­a lor. Mai mult, Keira Knightley își con­struiește personajul într-o manieră de­osebit de plastică, exprimîndu-i psi­ho­­za prin mișcări convulsive și grima­se înspăimîntătoare. Pe de altă parte, Mi­­chael Fassbender reușește să transmi­­tă frustrările profesionale și personale ale unui Jung adulter, care luptă cu sine pentru a se desprinde de credințele pro­fesorului său, completînd, astfel, tri­p­la fascinație a triunghiului intelectual.

Puțin narativ, dar cu o imagine cu­ra­tă și fluentă, „A Dangerous Method” este o contemplare asupra unui episod din istoria psihanalizei, într-o formă accesibilă. Mai puțin o biografie și mai mult o melodramă inspirată din re­a­li­ta­­te, pelicula ne plasează în mijlocul u­­nor curiozități de culise în care im­pli­carea unor nume precum Carl Jung și Sigmund Freud fac deliciul vi­zi­o­nă­rii.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top