Geometria predată de anii ’30

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Geometria predată de anii ’30 17
Geometria predată de anii ’30

În cel mai nou film al său, Café Society, Wo­ody Allen pune mîna pe-o clepsidră și o răs­toarnă cu susul în jos, lăsînd să-i alunece printre pereții de sticlă, firul anilor ’30. Mi­nut cu minut, filmul țese povestea unui tînăr care își culege aspirațiile din buzunarul neîn­că­pă­tor al New York-ului și le aduce la Holly­wood, printre clinchetul paharelor de șam­pa­nie și numele starurilor vremii. Înfășurate în pixeli, cadrele de film ți se perindă ghidușe printre gene și, mai apoi, se lipesc de retină. Luîndu-și ca punct de reper decada în care s-a născut, Woody Allen regizează și scrie des­pre așa-numita cremă a societății.

Bobby Dorfman este un tînăr ambițios, care își dorește un viitor diferit de cel pe care i-l poate prezice New York-ul, așa că își a­du­nă visele și le împachetează pentru Holly­wood. Știe că unchiul său Phil are deja o ca­rie­ră de succes acolo și își închipuie că nu-i va fi greu să înceapă din punctul acesta. Un loc de muncă la biroul unchiului său, petreceri extravagante și introducere în lumea nu­me­lor cu greutate – într-o astfel de notă se scriu primele pagini din viața la Hollywood pentru Bobby Dorfman.

Axul pe care se poziționează intrigile fil­mului este clasicul triunghi amoros, pornit din pasiunea unui bărbat în vîrstă pentru se­cretara sa, o femeie cu mult mai tînără. Se do­vedește că atît Bobby, cît și unchiul său, Phil, sînt îndrăgostiți de Vonnie, secretara acestu­ia. Atît de îndrăgostiți încît sar peste etapa flu­turilor din stomac și trec la propuneri de că­sătorie.

Woody Allen alege să interpreteze chiar el vocea naratorului, aducînd anumitor scene accente melancolice și poate puțin cam si­ro­poase, dar care încheagă mai bine sub­stan­ța filmului. Cît despre semnul de întrebare prins între ultimele rînduri și făcînd presiuni asu­pra titlului, Café Society înseamnă viața fas­tuoasă din New York la care se întoarce Bobby cînd își revizuiește planurile de vi­i­tor. Ajuns aici, el începe să muncească în clubul de noapte al fratelui său, Ben, iar senzația că filmul începe din nou domină serile stropi­te cu băuturi scumpe și face loc dezamăgirilor.

Café Society te invită la Hollywood să vezi ce-i cu societatea înaltă, îți dezvăluie din ocupațiile gangsterilor și îți trasează liniile unui triunghi amoros de modă veche. Din cînd în cînd, te plimbă de la o petrecere la al­ta și, după 96 de minute, te aduce înapoi a­­casă și te lasă să visezi cu ochii deschiși la un ce-ar fi fost dacă cu multe semne de în­tre­bare. Uite-așa o să rămîi tu cu gustul pre­tențios al anilor ’30 în gură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top