În ciuda filosofilor
Fă un stop cadru 16 iunie 2010 Niciun comentariu la În ciuda filosofilor 0Am știut de la început ce avea să fie. O crimă, în numele creștinismului, o jertfă adusă Domnului și un păcat care atrage izbăvirea. Toate trei, numai prin simpla străpungerea a pieptului Hypatiei, o femeie filosof care nu vrea să asculte de noile legi care au invadat frumoasa biliotecă din Alexandria.
I-au ajuns la urechi zvonuri cum că un grup de bărbați cer ca toate femeile să fie supuse, să se înlăture de lîngă știință și să se mărite numaidecît în tinerețe. Pentru aceia, Hypatia nu are vreme. Se chinuie să afle secretele cosmosului, tolănită pe divane sau bătînd cu pumnul în masa marilor filosofi ai Egiptului antic.
Cînd deodată, viața ei zdruncinată doar de matematică și astronomie se învîrte odatș cu camera. Se dă peste cap într-un cadru amplu, încercînd să cuprindă toată nenorocirea pe care au adus-o creștinii în Alexandria. Iar atunci cînd papirusurile se opresc din zbor, ne aducem aminte că regizorul Alejandro Amenábar și-a bătut joc de viața femeii.
A poruncit ca un sclav să se îndrăgostească de ea, l-a făcut apoi să treacă la creștinism, l-a ajutat să distrugă o bucată de istorie a Egiptului, iar în final i-a dat imperiul cunoașterii în mîini. I-a exagerat destinul cu patetism și a uitat că, de fapt, Hypatia și-a acceptat destinul de cum l-a văzut în fața ochilor, și nu l-a condamnat. N-a încercat niciodată să se salveze și nici n-a privit cu ochi dulci vreun egiptean sclav, care pretinde a fi mai inteligent decît toți romanii la un loc.
Iar sfîrșitul ei a fost odată cu manuscrisele din bibiliotecă, nicidecum înconjurată de creștinii care o consideră păgînă. A plîns pe zidurile clădirii și s-a gîndit să rămînă acolo, să moară. A fugit, însă, odată cu ceilalți, de frică.
Adriana ZĂVOI
Adaugă un comentariu