Între codul enigma și cel omenesc
Fă un stop cadru 9 martie 2015 Niciun comentariu la Între codul enigma și cel omenesc 17Deși contextul principal al filmului este cel de-Al Doilea Război Mondial și încercarea armatei britanice de a decripta mesajele codate ale naziștilor, producția e de fapt despre oameni. Iar după cum ne menționează personajul principal, „uneori, oameni despre care nimeni nu-și imaginează că ar putea realiza ceva sînt cei care realizează inimaginabilul”. După ce a întruchipat varianta modernă a lui Sherlock ori pe Stephen Hawking în „Hawking”, s-a văzut că i-a venit ușor lui Benedict Cumberbatch să joace rolul unui alt geniu, în speță Alan Touring.
Despre acesta din urmă se cunoaște că este bunicul calculatorului modern, dar și al inteligenței artificiale, însă abia relativ recent s-a aflat că acesta a fost și cel care a decriptat scheletul mașinăriei Enigma, rămînînd un secret de stat pînă acum ceva timp. Cît despre mașinăria germană, aceasta se credea a fi imposibil de spart, Alan Touring scurtînd considerabil atît durata războiului precum și numărul de victime.
În film mai apare și Charles Dance, pe care fanii din Game of Thrones îl vor recunoaște imediat după aceeași atitudine de superioritate și viziune care o are asupra războiului, fiind aproape scos get-beget din serialul de televiziune (n.red: Tywin Lannister). Și Keira Knightley își joacă bine rolul, pe lîngă temele principale ale filmului reușind să aducă în față problema feminismului, completînd în același timp ca pe o mănușă personajul principal. Totuși, cei doi sînt umbriți pe departe de jocul lui Bennedict, care înfățișează un geniu inadaptat, nedesprins de munca sa și care întotdeauna preferă să lucreze singur, întrucît nimeni nu l-ar înțelege oricum. Nu știe să fie sociabil, amabil sau să spună măcar o glumă. Însă pe parcurs acesta învață de la colegii lui, care la rîndul lor, învață să intre în mintea lui Touring.
„The Imitation Game” știe cum să fie dramatic descriind mirosul și ororile celui de-Al Doilea Război Mondial fără să arate munți de cadavre sau soldați care se ucid cu sînge rece între ei în numele patriei. Răfuiala cea mai aprigă are loc în interiorul lui Touring, care încearcă să devină uman precum și să ascundă faptul că este homosexual, căsătorindu-se cu singura femeie care-i înțelege geniul, atracția dintre cei doi fiind strict una intelectuală. „The Imitation Game” știe însă să fie și amuzant, aici intervenind flerul lui Cumberbatch care, deși nu merge în totalitate pe firul istoriei, are grijă să nu o deformeze, reușind să scoată în evidență că nu doar soldații sînt cei care reușesc să cîștige războaie.
Adaugă un comentariu