Istorie americană pe înțelesul copiilor
Fă un stop cadru 18 aprilie 2016 Niciun comentariu la Istorie americană pe înțelesul copiilor 18Anul trecut au fost la modă filmele cu oameni care au mers în spațiu. Și pentru că filmele „Interstellar” și „The martian” au fost un adevărat succes s-a creat și o animație cam pe același subiect. „Capture the flag” nu a mai fost produs de americani, ci de spanioli, care totuși s-au folosit de povestea steagului lăsat pe Lună de astronauții care au participat la misiunea Apollo 11. În povestea scrisă de Patxi Amezcua, scenarist cunoscut în Spania, steagul pus de Buzz Aldrin şi Neil Armstrong este intact, nu este folosită niciuna din teoriile experților care spun că simbolul american s-ar fi degradat, decolorat sau dezintegrat. Și evident, pentru că este un film pentru copii, cei care au ajuns pe Lună pentru a salva steagul au fost niște copii, însoțiți, desigur, de un adult, un bunic morocănos și grijuliu.
Povestea este oarecum clișeistică. Trei copii inventivi, Mike Goldwing, Amy Gonzalez și Marty Farr, nu pot să-și învingă cei mai aprigi dușmani la întrecerile de surf, cu toate că utilizează și o schemă folosită doar în filme. Asta nu îi face să renunțe la atitudinea de băgăcioși și eroi modești. Pentru a destinde publicul țintă pentru care subiectul poate fi un pic greu de înțeles, dar totodată fascinant tocmai pentru că este legat de rachete și astronauți, a fost introdus o șopîrlă care a asigurat toate momentele comice din film alături de Marty Farr, un băiat roșcat care se vrea a fi inventator, însă nu este prea îndemînatic.
Cliseșistică este și prezența personajului negativ, Richard Carson, un miliardar al cărui egoism este mai mare decît conturile pe care le deține. La fel de slab este și sfîrșitul care este fericit, are conflicte și a confesiuni previzibile, făcute în situații limită. Ceea ce ar aduce nou acest film animat poate fi calitatea imaginii care se amestecă foarte bine cu muzica și cu vocile pițigăiate ale copiilor. Motiv pentru care în Spania filmul a avut încasări de peste 12 milioane de dolari pînă în acest moment, destul de mult avînd în vedere faptul că la nivel mondial cîștigurile sînt peste 16 milioane de dolari.
Lecția de istorie ascunsă în spatele imaginilor animate și foarte colorate este evidentă din primele 15 minute pentru că tatăl personajului principal, Mike Goldwing, lucrează pentru NASA. Mai mult, pe lîngă misiunea Apollo 11, este invocată și imaginea rachetei Saturn V care a fost scoasă din muzeu și refolosită în misunea de salvare a steagului, dovada că americanii au fost primii pe Lună.
Adaugă un comentariu