Jocul de-a mama și mama
Fă un stop cadru 21 martie 2011 Niciun comentariu la Jocul de-a mama și mama 4În jurul acestei pelicule planează, încă de la primele cronici, eticheta de „portret al familiei moderne”. Iar familia modernă e absolut normală și este compusă din două mame și doi adolescenți cu probleme, deci normali și aceștia. Iar în situația „modernă”, despre care vorbim, singura noutate este lipsa fizică a unui bărbat. În schimb, scenarista și regizoarea Lisa Cholodenko îndeasă aceste personaje în cadrele unei familii mai mult decît obișnuite.
Rolul tatălui este clar definit, Nic (Annette Benning, nominalizată pe drept la Oscar) fiind cea care susține financiar familia, cea care ia deciziile importante, dar și cea care abuzează uneori de autoritatea pe care o are și își pierde ușor simțul limitei cînd vine vorba de alcool. Femeia este Jules (Julianne Moore): stă acasă și se ocupă de educația celor doi copii, nu are o slujbă și nu este foarte stabilă din punct de vedere emoțional. Iar cînd copiii își găsesc tatăl biologic, care duce o viață foarte relaxată, lipsită de griji, Jules este cea care cedează presiunilor și se trezește în pat cu acesta, după 20 de ani de viață conjugală cu o femeie. Un moment definitoriu pentru film, care arată că totul nu este decît o răsturnare în oglindă a unei situații comune, este acela în care Jules se întreabă, după o altă scenă de amor cu bărbatul: „ce e în neregulă cu mine?”.
Filmul este greu de încadrat într-un tipar, pentru că nu are nici gravitatea unei drame, nici umorul unei comedii clasice americane; este undeva între aceste două genuri. De asemenea, nici comparația cu o serie de producții anterioare nu este destul de comodă, pentru că subiectul este abordat atît de „frontal” pentru prima oară în cinematografia comercială. De fapt, filmul este mult mai discutat datorită subiectului pe care îl abordează decît datorită conflictului pu-ternic sau amprentei stilistice a au-torului, promovînd valori liberale (tolerează homosexualitatea și încurajează ideea că aceste familii pot avea copii) la prima vedere, dar susținînd, per ansamblu, mitul conservator al familiei, ca singur loc în care se poate găsi împlinirea.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu