Johnny Depp, un conte necarismatic
Fă un stop cadru 23 octombrie 2012 Niciun comentariu la Johnny Depp, un conte necarismatic 3Pentru cine vrea neapărat să vadă vreun film regizat de Tim Burton, avîndu-l ca protagonist pe Johnny Depp, doar pentru că vuiește Hollywood-ul pentru cît de bune sînt colaborările care i-au făcut faimoși, sigur nu ar trebui să înceapă cu „Dark Shadows”.
Asta ca să nu rămînă cu o impresie distorsionată. Pentru cine a mai văzut filme de-ale lui, în schimb, cu siguranță elementele distinctive ale viziunii lui artistice sînt, pe rînd, prezente. De la paloarea personajelor, fetișismul pentru înfățișarea cît mai gotică a acestora, pînă la peisajele dominate de gama cromatică albastru închis, negru, gri și copaci desfrunziți.
Lipsit de carisma cu care și-a obișnuit publicul în alte producții, precum „The Ninth Gate” sau „The Rum Diary”, Johnny Depp apare în intrigă jucînd rolul unui tînăr nobil din Collinsport, de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea. Îndrăgostit de cruda aristocrată Josette (Bella Heathcote), el renunță la aventura cu una dintre slujnicele ținutului, Angelique (Eva Green). Stăpînită de ură, servitoarea îi ucide părinții și o face pe naiva Josette să se arunce de pe o stîncă, pentru ca protagonistul, Barnabas, să fie transformat în vampir. După ce își arată aptitudinile de vrăjitoare, Angelique decide să pedepsească o dată în plus și îl condamnă la secole de penitență închis într-un coșciug, sub pămînt.
Revenirea lui, în anul 1970, cînd familia a decăzut și se simte nevoia unui Collins veritabil, stîrnește numeroase scene cu comic de situație, care nu sînt însă prea profunde. Proaspăt scăpat de sub țărîna care l-a ținut prizonier, Barnabas se confruntă cu toate minunile tehnologiei, ca sigla McDonald’s pe care o găsește ca o invenție a lui Mefistofel, șoseaua ținutului –„un teren curios” sau televizorul „a sorcery” (n.r.: o vrăjitorie). Scenele de luptă între Barnabas și Angelique, dar și lipsa de profunzime a personajelor secundare, lipsa consistenței la nivel de acțiune fac din film o producție nu doar deloc credibilă, dar și monotonă de urmărit.
Un proiect nereușit a renumitului regizor, filmul este o încercare de omagiu adus serialului din anii ’70 pe aceeași temă. Dacă pelicula originală a fost destul de apreciată la vremea respectivă, pe continentul american, Dark Shadows nu se bucură de același succes. În spatele jocului gotic și al comicului de situație, filmul nu aduce nici un plus artistic sau o idee mai complexă, nici măcar la nivelul efectelor speciale, care sînt realizate fără pic de realism, exagerate și pe alocuri chiar inadecvate.
Livia RUSU
Adaugă un comentariu