Jumanji, o comedie sărată pe o piață săracă
Fă un stop cadru 15 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Jumanji, o comedie sărată pe o piață săracă 12Recunosc că am intrat în sala de cinema să văd Jumanji fără absolut nicio așteptare. Era o pierdere asumată de două ore, un brainwash garantat, cum mai faci cu acel gen de filme la care te uiți doar ca să lași creierul să se odihnească. Kevin Hart e amuzant, dar nu pot numi două filme recente în care a jucat și care să-mi fi plăcut. Ride along a fost mediocru, Ride along 2 slab, Central Intelligence, în care joacă tot cu Dwayne Johnson, singurul decent. Dwayne „The Rock” Johnson a fost cel mai bine plătit actor din lume în 2016, al doilea în 2017, dar asta nu înseamnă că filmele în care joacă sînt din ce în ce mai bune, ci, din contră, pare să pice în spirala Nicholas Cage, care ani buni și-a asociat numele cu niște pelicule din ce în ce mai îngrozitoare, după orice standard ai judeca.
De aceea nici „Jumanji: welcome to the jungle” nu promitea să fie altceva decît, în cel mai bun caz, un film ușurel, care vrea ba să continue, ba să refacă, Jumanji-ul cu Robin Williams din 1995. În primul film, un grup de copii încep să joace un boardgame vechi descoperit în pod și-l eliberează pe un vechi jucător care a stat închis 20 de ani în joc și, odată cu el, o întreagă junglă se plimbă liberă pe străzile orașului. Jumanjiul nou pare mai degrabă un remake, dar de data aceasta jungla înghite realitatea. Și citit pe hîrtie, firul logic al filmului sună aberant – patru adolescenți pedepsiți să curețe o arhivă găsesc un joc pe televizor vechi, se conectează, aleg avatare și sînt înghițiți de joc. Deci, de data aceasta, nu jocul vine în lumea reală, ci ei ajung în joc, unde devin avatarurile pe care și le aleg. Evident, ca să se întoarcă, trebuie să termine jocul.
În mod surprinzător, filmul devine interesant și amuzant odată cu intrarea în junglă. Cele patru avatare au superputeri, dar și slăbiciuni, iar veșnicele clișee funcționează în limitele decenței, fără a fi penibile – tocilarul de 1.50 ajuns un mușchiulos de doi metri, jucătorul de baschet, vedeta liceului, prinde un avatar de trei ori mai mic decît el care are mai multe slăbiciuni decît puteri, cea mai frumoasă fată din școală devin un bărbat mic și gras, iar tocilara liceului devine un fotomodel care știe să se lupte. Sistemul în care a fost gîndit filmul e apropiat de felul în care e conceput un joc – fiecare dintre cei patru au trei vieți pe care, dacă le consumă, rămîn blocați, pe veci, în junglă.
Acum, fără a vă aștepta la vreo capodoperă sau ceva demn de-un premiu, puteți merge la Jumanji pentru chimia pe care o creează personajele – atît adolescenții, cît și avatarele lor. Jack Black e într-o zi bună, iar pentru fanii Guardians of the Galaxy, o puteți vedea pe Karen Gillan, Nebula, fiica lui Thanos, fără masca albastră, în rolul Marthei din Jumanji. Din rîndul comediilor care au rulat recent, Jumanji merită o șansă; nu e The Hangover, nici Spy, dar încearcă măcar altceva decît filmele cu adolescenți și obscenități.
Adaugă un comentariu