Lipiți cu haz de necaz
Fă un stop cadru 4 februarie 2013 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Lipiți cu haz de necaz 2S-a discutat mult despre filmul lui Tudor Giurgiu din 2012, cînd acesta nici măcar nu intrase în cinematografele din țară. Oarecum una dintre cele mai așteptate premiere, pelicula „Despre oameni și melci” a adus pe ecranele gri personajul autentic, românul. Fie el o femeie tînără, frumoasă, care nu izbutește să plece din țară fiindu-i refuzată viza, fie el directorul care se crede atotputernic sau muncitorul de rînd, credul.
Oamenii sînt lucrătorii de la uzina ARO din Câmpulung-Muscel, care e pe cale să dea faliment, iar melcii sînt o iluzie sau mai degrabă o minciună adusă de doi francezi, oameni de afaceri, un tată și fiul său, și confirmată mai apoi de directorul fabricii, actorul Dorel Vișan. Aceștia au de gînd să cumpere uzina pentru ca mai apoi să obțină cîștig vînzîndu-i utilajele. Muncitorii sînt însă înștiințați că cei doi francezi intenționează să conserve melci la Câmpulung, iar dintre cei 3000 de salariați doar 300 vor primi locuri noi de muncă.
Comedia are momente dramatice ale realității de la începutul anilor ’90 cînd capitalismul era asaltat cu sălbăticie.
Pentru a-și salva slujbile, în frunte cu actorul Andi Vasluianu, liderul sindicatului, bărbații ajung să ia măsuri ciudate. Dacă la început le vine în cap ideea de a cere ajutor de la cel mai bogat om din lume, sultanul din Brunei, în cele din urmă aceștia se decid să doneze spermă pentru cîte 50 de dolari de fiecare. Dezamăgirile urmează una după alta, pentru că doctorul din clinica din București care se ocupă de recoltare îi explică liderului că pe această piață sînt căutați mai mult studenții danezi care sînt tineri, înalți și blonzi. Nimeni nu ar vrea un copil de la un muncitor român care miroase a ulei de mașină.
Multiplele fire narative se împletesc pe alocuri, însă nu plictisesc și nici măcar nu obosesc. Comedia are momente dramatice ale realității de la începutul anilor ’90 cînd capitalismul era asaltat cu sălbăticie. Iar pentru a evidenția acest contrast, Tudor Giurgiu inserează fragmente înregistrate de TVR care relatează prima vizită a lui Michael Jackson în România.
Monica Bârlădeanu, care în film are rolul tipic de secretară senzuală, cu păr roșcat în bucle și costume colorate, reușește să confirme existenței femeii capabile să schimbe demersul evenimentelor prin simpla sa prezență la locul și momentul potrivit.
„Despre oameni și melci” te face să rîzi de momentele triste, care mai apoi te lasă pe gînduri împreună cu motoul întîlnit la începutul, mijlocul și sfîrșitul peliculei „a trăi cu adevărat eternitatea înseamnă a trăi din plin fiecare zi”.
Daniela VORTOLOMEI
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu