Mi-e dor de „tovarășa”
Fă un stop cadru 16 martie 2014 Niciun comentariu la Mi-e dor de „tovarășa” 23Titlu: „Sînt o babă comunistă”
Regizor: Stere Gulea
An: 2013
Actori: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu
Gen: Comedie, Dramă
De la gala de lansare din vara trecută, „Sînt o babă comunistă” n-a mai ajuns la Iași. A venit, însă, la LIBREX 2014, tipărind, ca o altă editură participantă, o istorie discretă, tăcută și fericită în toată mîhnirea ei. Într-o proiecție plouată cu izbucniri în rîs, povestea Emiliei Ciorcilă, cel mai mare comunist din provincia construită de Dan Lungu în romanul cu același nume, a trezit nostalgii cînd adînci, în sufletele celor care-au vibrat cîndva pe corzi ceaușiste, cînd nejustificate, ale celor care s-au trezit la viață într-un post-decembrism încă cenușiu, însă diluat.
Filmul lui Stere Gulea e un tablou în lumină naturală, o fotografie în care se-ngrămădesc, spre nesațul publicului român, simboluri ale unei lumi pe care timpul luptă să le acopere cu praf. O Dacie break care poate muta vieți întregi dintr-o casă în alta pe acoperiș, blocurile peste care „ar trebui dat o pompă de var, să mai ascundă mizeria”, punga de rafie, găina adusă de la țară, jumulită și galbenă ca mămăliga, aprozarul cu de toate strîns între blocuri.
Printre toate arătările astea care i-au înstrăinat copila, adîncind-o în straturile bolnăvicioase ale Americii, Emilia se ascunde și ea ca un carnet de partid după icoană. Un personaj pe care-l aștepți să apară violent, năvalnic, să predice un dor aprig de comunism. Însă Mica, așa cum o știu cei dragi, e de-o melancolie pașnică, una care-o pune poate prea des de-a lungul peliculei pe gînduri.
Gross-planurile care-i adună Luminiței Gheorghiu emoțiile într-o răsuflare fac din eroina ei un dor mergător, unul viu, care simte lipsa copilului, care rîde la glumele bărbatului ei, interpretat cu umor naiv de Marian Râlea.
În blocurile construite de comuniști, în stomacul ei plin, în sufletul căruia nu-i lipsea nimic, Emilia n-a simțit niciodată un gol atît de mare precum cel al democrației. Iar în cadrele alb-negru de arhivă ale gîndurilor ei vede doar faptul că, atunci cînd Ceaușescu flutura palma din elicopter, avea slujbă, casă și copilul lîngă ea. Și mai avea să dea mîna, fără să transpire, cu șeful de stat.
„Sînt o babă comunistă” vorbește limba unor vîrste. A Emiliei, la fel ca fabrica în care a muncit, a rămas necunoscută, acoperită cu cearșafuri albe. Iar povestea ei nu-i cea a activistului de partid, ci a mamei care-a învățat să aștepte, din inerția cozilor la carne.
Adaugă un comentariu