Non-Stop, lăcaş al poveştilor de cartier
Fă un stop cadru 6 decembrie 2015 Niciun comentariu la Non-Stop, lăcaş al poveştilor de cartier 4Lungmetrajul lui Dan Chişu a reuşit să surprindă prin scenariul simplu, dar bine jucat de actorii tineri prezenţi în „Bucureşti Non-Stop”. De data aceasta principala unealtă a filmului este un chioşc aflat într-un cartier de blocuri, un fel de templu al umorului şi tristeţii. Magazinul merge pe tiparul clasic al non-stopurilor, unde istorisirile încep să apară la nouă şi se sfîrşesc la cinci dimineaţa.
Acesta găzduieşte nenumărate întîmplări ale vieţii de zi cu zi, cum ar fi cea a îndrăgostiţilor, a bătrînilor, a taximetristului, a prostituatei şi peştelui ei şi a celor doi golani care încearcă cu orice preţ să facă rost de bani.
Cele patru situaţii sînt legate printr-un cordon de către cel care, în final, ajunge să pătrundă în fiecare poveste cu sfaturi sau chiar emoţional, Achim (Gheorghe Ifrim), vînzătorul de la non-stopul „din colţ”. Ecranizarea pune ca supra temă iubirea, văzută diferit prin ochii celor patru categorii de personaje. Povestea celor doi vîrstnici se sfîrşeşte odată cu moartea bătrînei în timp ce cu un etaj mai sus cei doi îndrăgostiţi trec la o altă etapa a vieţii lor. Femeia uşoară obligată de şeful ei să se prostitueze este salvată de un taximetrist şi dusă la Botoşani. Doar cei doi băieţi de cartier dau greş în ceea ce şi-au propus şi ajung să fie înşelaţi.
Jeny (Olimpia Melinte) este mama care-şi doreşte să ajungă la copilul ei, chiar dacă asta înseamnă asumarea unor sacrificii. Pe un alt plan se află cuplul de tineri care îşi încep povestea de dragoste. Scopul regizorului a fost de a face o introspecţie în viaţa acestor „oameni ordinari, în situaţii extraordinare”.
Filmul, în ansamblul său, este un amalgam de momente cheie ale vieţii, momente care marchează existenţa umană și o crestează adînc. Umorul expune uşurinţa parcurgerii acestui drum care, deşi pare lung şi anevoios, este, de fapt, o proiecţie a dorinţelor noastre. Chiar dacă nu este o peliculă extrem de profundă, personajele sînt ușor de înțeles, iar situațiile comice te destind. Prin urmare e locul perfect să te adăpostești de realitate pentru o ora jumătate.
Text de Anca MICODAN
Adaugă un comentariu