Norocul vine doar cu bani împrumutați
Fă un stop cadru 30 mai 2017 Niciun comentariu la Norocul vine doar cu bani împrumutați 12„Două lozuri” este filmul pe care ar trebui să-l vezi cu prietenii, cu familia, cu toată lumea, asta pentru că este o comedie românească în care autohtonul atinge și contaminează orice replică sau cadru. Anul acesta, comedia a fost premiată la GOPO 2017 cu „Premiul publicului” și, în 2016, a primit „Mențiunea specială a juriului” la Festivalul Internațional de Film de la Zürich.
Povestea filmului se concentrează în jurul a trei personaje, Dinel Petre (Dorian Boguță), Vasile Grămadă (Dragoș Bucur) și Pompiliu Borș (Alexandru Papadopol), care se adună, mai în fiecare zi, într-o cîrciumă pentru a-și povesti ofurile de peste zi. Dinel are o problemă sentimentală, căci nevasta lui umblă prin Italia și pare că nu vrea să mai dea pe acasă, Vasile este ceva mai libertin – tipul care trăiește fiecare minut și care se tot împrumută de la prietenii lui pentru „încă o bere”. Pompiliu pare ceva mai liniștit, dar mai bleg, un fel de „cocă moale” care se modelează în funcție de trend, un locuitor al satului care crede că tot ce se întîmplă este o conspirație a „agenturilor secrete”. Povestea filmului „Două lozuri” este, pe alocuri, inspirată din opera lui Ion Luca Caragiale „Două loturi”, doar că este transpusă într-un timp mult mai apropiat față de prezentul nostru. Ideea comediei de 86 de minute nu este una inedită, însă jocul actoricesc și elementele autohtone (cîrciuma, mașina Dacia, coloana sonoră) sînt cele care impresionează.
Cel care decide să cumpere un bilet la Loto 6/49 este Vasile, însă, cum el nu are niciodată destui bani, este nevoit să se împrumute atît de la Dinel, cît și de la Pompiliu. Împreună aleg numerele, deși Dinel este tentat să pună cîteva cifre la nimereală, Vasile îl atenționează și îi spune că ele se aleg cu tact – trebuie să fie o dată de naștere, un număr de care ești legat. Biletul este cumpărat și păstrat apoi în borseta lui Dinel. Printr-un nefericit accident, biletul se pierde și, acum, cei trei prieteni dau startul unei curse contra timp care îi poate îmbogăți sau, din contra, sărăci și mai tare.
Personajele pot fi reale, fiindcă nu se exagerează nici cu umorul, nici cu situațiile dramatice și poate de aceea îți este mult mai ușor să te identifici cu ele în anumite situații. Regizorul Paul Negoescu a reușit să stîrnească rîsul prin comicul de limbaj (replicile unor moldoveni de peste Prut) și prin situațiile comice – imaginea cu cei trei prieteni înghesuiți într-o Dacie 1300. Lipsa unui buget de producție mult mai mare se resimte, însă privit dintr-o notă pozitivă, acest aspect se poate reduce la dorința de prezentare a vieții simple și modeste a românului de la sat.
Adaugă un comentariu