O viață condusă cu pumnii
Fă un stop cadru 2 decembrie 2015 Niciun comentariu la O viață condusă cu pumnii 6
Filmul „Southpaw”, regizat de Antoine Fuqua, prezintă o poveste tipică hollywood-ului, dar care surprinde cu cîteva scene și iese în evidență prin interpretarea fără cusur a actorului principal, Jake Gyllenhaal. Inițial, pentru rolul principal a fost vizat Eminem a cărui viață este similară cu scenariul filmului, mai ales din punct de vedere al relației pe care o are cu fiica sa. Însă artistul a preferat să rămînă doar la asigurarea coloanei sonore. Jake Gyllenhaal s-a făcut deja remarcat în generația sa prin filme precum „Nightcrawler”, „Donnie Darko”, „Zodiac” sau „Transfer de identitate”, iar rolul personajului Billy Hope îl pune în valoare și mai mult, fapt care l-a adus în lumina unui posibil premiu Oscar.
Deși planul filmului este unul previzibil, scenele sînt bine realizate, ținînd publicul încordat pînă la final. Jake se contopește atît de bine cu rolul său, încît pare să trăiască cu fiecare gest drama personajului. Tema principală, lupta, este ilustrată în trei planuri: în ring, în viața reală, și în interiorul lui Billy Hope. Viața acestuia a fost mereu o bătălie din care a ieșit, așa cum sugerează și numele său, cu speranță.
Crescut în orfelinat, unde își găsește dragostea, cunoaște regulile supraviețuirii pe care le aplică în ring pentru a-și întreține familia. Astfel, reușește să ridice un imperiu clădit pe pumnii primiți de la adversari. În afara ringului renunță la furia care îl controlează datorită soției, Maureen Hope, și fetiței lui, Leila Hope, care îl ajută să își risipească mînia. Chiar și așa, caracterul său impulsiv este greu de controlat atunci cînd îi sînt atacate cele mai de preț lucruri, iar impulsivitatea îl face să acționeze ca în ring. După luptă, însă, rănile nu mai pot fi numărate cu un zîmbet batjocoritor pe buze, ci se cicatrizează, lasă urme, iar consecințele care vin dărîmă împlinirile de pe piedestal.
Filmul se ridică la nivelul așteptărilor datorită modului în care s-au creat legăturile între personaje. Astfel ele par verosimile în fața publicului, și nicidecum doar niște roluri.
Intensitatea interpretării duce spectatorul într-o goană de sentimente, de treceri rapide de la stări de compasiune, la surprindere, dar și revoltă. Realitatea este proiectată pe ecran pînă în momentul finalului care aduce o imagine a împlinirii, urmînd, astfel, o idee sugerată încă de la început: speranța că totul se va termina cu bine.
Adaugă un comentariu