Oz în țara încurcăturilor
Fă un stop cadru 1 aprilie 2013 Niciun comentariu la Oz în țara încurcăturilor 1Într-o lume în care oamenii se împleticesc grăbiți în cenușiul monoton al fiecărei zile, filmul recent lansat al regizorului Sam Raimi, „Oz: The Great and Powerful” („Grozavul și puternicul Oz”) debutează în perfectă concordanță, în variantă alb-negru. Cum însă regizorul și-a pus amprenta pe serii precum „Hercule”, „Xena, Prințesa Războinică” sau „Omul Păianjen”, era de așteptat ca noua peliculă a acestuia să prindă viață pe parcurs.
„I don’t wanna be a good man, I wanna be a great man” („Nu vreau să fiu un om bun, ci unul măreț”) sînt cuvintele lui Oscar Diggs (James Franco), un magician de circ din Kansas, autointitulat „Marele și puternicul Oz”. Este alungat din oraș, luat prin surprindere de o tornadă pe cînd se afla într-un balon cu aer cald și izbit cu violență pe tărîmul magic Oz. Primele fire fanteziste ale poveștii încep a prinde contur odată cu sosirea în Oz, pelicula fiind redată mai departe în versiunea color. La contactul cu locuitorii și vrăjitoarele de pe pămîntul cu iz de poveste, Oz este surprins să descopere că aceștia îl consideră cel îndreptățit să le fie rege, coincidența dintre numele său și ținutul lor nefiind una întîmplătoare. Pentru ca profeția să se împlinească și pentru a intra în posesia averilor colosale Oz nu are de făcut decît un singur lucru: să scape oamenii în miniatură, fetițele de porțelan sau animalele fermecate de vrăjitoarele rele.
Nici asemănarea dintre numele filmului și titlul romanului lui Frank Baum, „Vrăjitorul din Oz”, nu este o simplă coincidență, producția cinematografică marca Disney situînd actori precum James Franco și Mila Kunis pe ițe de poveste vechi de peste o sută de ani. Tornada ce îi poartă pe eroi pe tărîmuri magice, Orașul Smaraldelor, vrăjitoarele, personajele de paie, maimuțele înaripate și mai presus de toate supoziția că vrăjitorul Oz este un șarlatan sînt elementele centrale pe care se îmbină atît acțiunea filmului, cît și cea a romanului scris în 1900.
Cunoscîndu-l din rolul Pălărierului Nebun din „Alice în Țara Minunilor”, film de animație în care Johnny Depp a reușit să se desprindă de decorul de poveste prin talentul actoricesc, am putea crede că la fel ar fi putut face și în noua producție lui Saimi, care se distinge doar prin peisajele create. Scenariul alunecă înspre banalitate, conflictul clasic dintre bine și rău fiind punctat de răsturnări de situație ușor previzibile. Povestea se creează însă pe un joc psihologic constituit din dilemele protagonistului, care, deși crede că îi păcălește pe toți din jur, nu face decît să se amăgească pe sine însuși.
Adaugă un comentariu