Parabola unei răscumpărări
Fă un stop cadru 5 aprilie 2015 Niciun comentariu la Parabola unei răscumpărări 17Alfred Heineken este unul dintre cei mai mari producători de bere din lume și istoria lui ne arată că acesta, în 1983, în Amsterdam, a fost răpit de cinci tineri care voiau o recompensă uriașă. Acesta a stat 21 de zile în mîinile răpitorilor, timp în care a fost umilit de ei. Și regizorul Maarten Treurniet a încercat să refacă povestea prin filmul Kidnapping Mr. Heineken, dar pe alocuri pierde esența ei.
Întîmplarea este narată prin ochii răpitorilor și nu a victimelor, Heineken și șoferul lui, astfel încît, văzînd filmul, poți să empatizezi mai degrabă cu oamenii răi decît cu cei buni. Simplitatea cu care este organizată și desfășurată răpirea în sine trădează naivitatea cu care filmul a fost creat. Rolul lui Anthony Hopkins, care îl interpretează pe Heineken, nu-l scoate pe acesta în evidență și, deși numele lui înseamnă ceva, dacă acesta ar fi primul film în care cineva îl vede cu Hopkins nu ar bănui că el este un actor cu atîta greutate. Rolul lui este jucat numai în cîteva secvențe de film, cu puține replici.
Acțiunea este concentrată în principal pe evoluția, și involuția ulterior, a relației dintre cei cinci tovarăși care s-au decis că e mai ușor să devii bogat atunci cînd iei, prin anumite căi, de la altcineva mai bogat ca ei. Astfel, copleșiți de nevoile materiale, au făurit, în timp ce se plimbau cu o barcă, un plan prin care să-l răpească pe Heineken. Totul mergea cum s-au gîndit pînă cînd a venit data stabilită pentru plata răscumpărării. Prietenii merg în locul stabilit, dar observă că sacii cu bani încă nu le sînt „dăruiți”. De aici lucrurile se complică pentru că, pe lîngă faptul că nu aveau banii, cel mai mult îi supăra că ei nu au fost băgați în seamă. Și ce-i mai jignitor pentru un răpitor decît să-i spui că nu-i răpitor. Atunci trebuia să încerce să demonstreze cumva lumii cine sînt ei și, după logica lor, trebuia să facă ceva violent, aproape de crimă, să cîștige respectul oamenilor, dar și banii „mult așteptați”. Deși răpitorii se strofocau magnatul nu părea a fi ușor de speriat și, ca o profeție a ce avea să se întîmple, le-a spus că „ există două posibilități în care omul poate fi bogat în această lume. El poate avea mulți bani sau el poate avea mulți prieteni, dar nu le poate avea pe amîndouă.”
„Kidnapping Mr. Heineken” aduce mai mult a parabolă decît a poveste închegată, pe care merită s-o vezi doar pentru ideea în sine de la care s-a plecat. Deși nu arată în totalitate greutatea adevărată a evenimentului din Amsterdam, se apropie tangențial cu ea. Ecranizarea este făcută stîngaci și din acest motiv, uitîndu-te la ea, ai impresia că este creația unor studenți de la Actorie și Regie care vor să treacă un examen. Și ai dubii dacă-l vor trece.
Titlu: „Kidnapping Mr. Heineken”
Regizor: Rupert Wyatt
An: 2015
Actori: Mark Wahlberg, Jessica Lang, Anthony Hopkinns
Gen: Dramă, Thriller
Adaugă un comentariu