Pilda fetiței rătăcite
Fă un stop cadru 9 iunie 2010 Niciun comentariu la Pilda fetiței rătăcite 3Pentru Jenny, o elevă mai inteligentă decît mediul în care se află, locul perfect este Parisul, unde poate să se distreze în voie. Abia așteaptă să scape de școală, de orășelul de provincie și de presiunile părinților care o „împing” din răsputeri spre Oxford. În Marea Britanie a anilor ’60, cenușie și derutată, în care încep să apară primele semne de dezgheț mintal, Jenny este prinsă în monotonia cotidianului și visează să „ajungă la facultate, să citească ce cărți vrea și să poarte doar negru”. Iar părinții fetei, o familie mediocră de britanici conservatori, sînt înspăimîntați de ideile „anarhiste” ale fetei.
Visul îi vine pe patru roți, luînd chipul unui bărbat matur, asigurat și, ceea ce este cel mai important pentru Jenny, David poate să o scoată din uniformitatea în care este împotmolită.
Momentul întîlnirii dintre cei doi, cînd el o salvează cu tot cu violoncel de răzvrătirea unei ploi torențiale, este începutul unei povești prea frumoase ca să dureze. David o cucerește pe Jenny din prima secundă, iar pe părinții acestei dintr-a doua.
Într-un final, o duce și pînă la Paris, unde Jenny se îndrăgosteșe definitiv de noua sa viață și de bărbatul care i-o oferă.
Povestea este regizată ireproșabil de Lone Scherfig, fiind inspirată din romanul lui Nick Hornby. Pe lîngă aceasta, lista actorilor este destul de grea, conținînd nume ca Alfred Molina (tatăl lui Jenny), Peter Sarsgard (David), talentata Emma Thompson (directoarea de fier a liceului) și chiar Tori Amos, într-o apariție mai mult decît senzuală.
Dar cea mai impresionantă este prestația lui Carey Mulligan, o Audrey Hepburn a prezentului, care reușește să uimească prin naturalețe și, foarte important pentru actrițele tinere, nu exagerează nici o secundă.
Doar ideea filmului ar putea stîrni semne de întrebare printre cinefili, „Fetelor, țineți-vă de școală!” e un mesaj pe care-l tot auzim din anii ’50.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu