Pod peste Zidul Berlinului
Fă un stop cadru 25 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Pod peste Zidul Berlinului 8
În realitate, Războiul Rece a ținut 44 de ani, din 1947 pînă în 1991. În filmul „Bridge of spies”, el durează două ore și jumătate, dar este mai real ca niciodată. Tom Hanks îl impersonează pe James B. Donovan, un avocat din Statele Unite ale Americii (SUA), care primește sarcina de a negocia eliberarea unui pilot american capturat de ruși, Francis Gary Powers (Austin Stowell). Întoarcerea acasă a americanului capturat este condiționată de eliberarea unui spion rus capturat pe teritoriul SUA.
Drama istorică „Bridge of spies” este întruchiparea suspansului stîrnit de întorsăturile care-i dau viața peste cap lui James. Mai întîi, el trebuie să îl reprezinte în instanță pe spionul rus capturat de americani. Mark Rylance joacă rolul lui Rudolf Abel, spionul rus pasionat de artă, care reușește să lege o prietenie destul de inoportună cu avocatul lui american. Trăsătura de care se agață Abel este umanitatea lui, care pare puțin nelalocul ei în scenariul filmului. Cu alte cuvinte, personajul este prea calm în fața morții care îl pîndește de după poarta închisorii.
Decorul filmului este de-a dreptul impresionant, spectatorul fiind teleportat din realitate, mai întîi într-o Americă care are un setting vintage ce datează de la mijlocul secolului trecut. Apoi, acesta se trezește într-un scenariu post-Apocaliptic tăiat în două de Zidul Berlinului.
Tom Hanks își interpretează rolul impecabil. Responsabilitatea de a negocia un schimb de prizonieri este o povară care-l poate ruina pe James Donovan. Dintr-un avocat reputat, el riscă să se piardă în negura Berlinului decimat deja de conflictul vremii. Pericolul se clădește în jurul americanului, care rezistă cu stoicism, jonglînd în același timp cu personajele-cheie ale poveștii.
Un patriot convins, avocatul acceptă să reprezinte spionul rus cu prețul distrugerii imaginii lui. Crezul de care se agață este că un client e mai important decît orice altceva. Ba mai mult, el riscă să pună în pericol și propria lui familie, numai pentru a obține ceea ce își dorește. Punctul slab al filmului este că toate aceste treceri și trăiri nu sînt sugerate, ci sînt servite de-a dreptul spectatorului, care procesează mult prea ușor scenariul.
Emoțiile pe care le stîrnește filmul sînt induse în special de scenele simple. Mixul dintre personajele care se agață de umanitate și cele care sînt în căutare de putere și afirmare în topul societății este unul dezechilibrat. Se vede că filmul este turnat de americani, lumina din care este prezentat acest popor fiind una mai bună decît cea în care este arătat poporul rus. În jocul binelui și al răului, în acest film, personajul malefic este numai rusul.
Adaugă un comentariu