Poliția mecanică în acțiune

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Poliția mecanică în acțiune 8

Titlu: „Robocop”
Regizor: Jose Padilha
An: 2014
Actori: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton
Gen: Acțiune, Sci-fi

În 1987, cînd a apărut primul film din se­ria „Robocop”, publicul a fost fascinat atît de efec­­tele speciale cît și de scenele de acțiune, care se pretau poveștii. Viitorul este unul sumbru, plin de ticăloși și criminali, iar jus­tiția este de­pășită de situație. Astfel este creat un jus­ti­ți­ar fără emoții, un polițist pe jumătate om, ju­mă­tate mașină. Acesta este, pe scurt, originalul „Ro­bocop”.

În 2014 a apărut în cinematografe un re­make (nr. o reimaginare a unui produs mai vechi) a lui „Robocop”, care încearcă tot în contextul unei lumi coorporatiste și plină de ticăloși să trans­forme un polițist rănit într-un cyborg mi­li­tăresc. Alex Murphy, protagonistul, la fel ca în filmul original este un ofițer ce își iubește fa­mi­lia. În urma unui presupus accident ce-i pa­ra­li­zează tot corpul, el este salvat doar cu aju­torul tehnologiei moderne. Compania Omni­Corp produce drone și roboți care mențin pa­cea în țări afectate de războaie, însă poporul ame­rican nu dorește ca astfel de forțe de or­di­ne să se plimbe prin cartierele lor. Pen­tru a le cîștiga încrederea, conducerea firmei îl ale­ge pe Murphy drept un prim prototip și mas­cotă pentru noul proiect de cyborgi polițiști care să slujească justiția în Detroit, un oraș plin de corupție.

Varianta din 2014 a „Robo­cop” se joacă foarte mult cu probleme mo­derne ale guvernului american.

Spre deosebire de originalul „Robocop”, re­make-ul se joacă foarte mult cu probleme mo­derne ale guvernului american, precum rela­ți­ile externe și mai nou cu drone, roboți con­tro­lați de la distanță. Diferit este și personajul lui Alex Murphy care în 1987 era prezentat doar ca o mașină a cărui program nu funcționa cum trebuie din cauza emoțiilor umane și a me­mo­riilor păstrate de polițist, deși în mod normal acestea trebuiau să fie șterse. Versiunea din 2014 încă păstrează cîteva lucruri, precum faptul că noul corp este mai degrabă o proteză de­cît o transformare într-un robot.  Din păcate, în­să, filmul nu folosește această șansă pentru a crea propriul său Robocop, unul care să difere de pri­mul. Pelicula pare să-și amintească deodată că originalul din 1987 era despre un robot ce-și re­capătă umanitatea și încearcă s-o imite introducînd în poveste o eroare ce-l transformă pe Murphy într-o unealtă care nu gîndește ase­me­nea unei persoane.

Remake-ul „Robocop”, pe lîngă unele sce­ne de acțiune bine făcute încearcă prea mult să semene cu originalul, deși la început și-a cons­truit o lume diferită, cu alte reguli și conflic­te, care nu se potrivesc în povestea filmului „Robocop” din 1987.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top