Prizonier într-o lume a vrejurilor de fasole
Fă un stop cadru 4 iunie 2013 Niciun comentariu la Prizonier într-o lume a vrejurilor de fasole 7Povestea lui Jack, băiatul unui văduv sărac lipit pămîntului, s-a petrecut demult. Pe atunci cînd găinile făceau ouă de aur și cînd oamenii așteptau de dincolo de nori semne înfricoșătoare, și nu alinare, pentru că în lumea de sus trăiau izgoniți uriașii. Niște matahale de oameni, făcuți din topor, ciunți, sîngerinzi ca după un război veșnic și însetați de putere, mai tare decît atunci cînd dau pe gît cîte un lac din Gantua, tărîmurile lor.
Și ce faci cînd te trezești cu casa zburînd către ținuturile acestea purtată de niște rădăcini drăcoase care încalecă norii și care-ți smulg de lîngă tine prințesa? Te înhami cu un cuțit, precum Jack (Nicholas Hoult) și te înrolezi în trupa regelui, cea care are misiunea să o aducă pe fiica sa, Isabelle (Eleonor Tomlinson), cu picioarele pe pămînt, teafără și nevătămată. Dar pentru o astfel de misiune, trebuie să fii curajos. Nu un nesăbuit, naiv și nepriceput cum ni-l aduce pe ecrane regizorul pe Jack, un băiețandru necopt, pe alocuri chiar caraghios, care este în stare să vîndă ditamai calul pe un pumn de fasole colorată. Însă el, în mîna uriașilor mare cît o sfeclă de soi, se dovedește a fi un fel de Prâslea cel voinic care sperie urîții, îi îngenunchează și-i trimite în lumea lor.
Doar cîteva simboluri inserate pe parcurs mai amintesc de năzdrăvăniile lui Jack din povestea inițială.
Pentru 2013, basmul englezesc „Jack și vrejul de fasole” a fost ciunțit, iar regizorul l-a rotunjit astfel încît, pe ecranele de azi, multe dintre personajele și întîmplările originale nici nu apar și nici nu sînt menționate. Doar cîteva simboluri inserate pe parcurs mai amintesc de năzdrăvăniile lui Jack din povestea inițială: un ou din pietre prețioase aruncat în colțul camerei pline de argintării furate de uriași de la oameni, o harpă vorbitoare, dar mai ales, niște boabe de fasole buclucașe. În rest, filmul ține să ironizeze uriașii și să-i reducă la gesturi primare, iar pentru asta matahalele smulg copacii din rădăcină de parcă ar fi ceapă verde și se adapă la o singură masă cu cîte un porc rumenit de viu. Monștrii sînt așa de bine conturați încît par a fi desprinși din filmele de groază, dar, cînd îi vezi cît sînt de nesăbuiți și cum răspund în cor, precum niște copii de grădiniță care o strigă pe „doamnaaa”, uriașii îți devin aproape dragi. Așa reușesc să-l facă pe Jack să pară mai priceput decît era în casa părintească, în care nu știa nimic, în afară să viseze. Nici nu se gîndea el atunci că un cuib de viespi poate veni de hac unui urît.
Adaugă un comentariu