Răzbunarea costă trei panouri publicitare
Fă un stop cadru 5 martie 2018 Niciun comentariu la Răzbunarea costă trei panouri publicitare 17
„Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” e cel mai bun film de care n-ai auzit niciodată, în parte și pentru că cinematografele românești sînt interesate aproape doar de animații, soft porn pentru gospodine precum „50 de umbre”, filme cu supereroi sau thrillere de duzină, ușor de digerat. Fiica lui Mildred (Frances McDormand) a fost violată și ucisă cu șase luni în urmă, iar aceasta, dezamăgită că autoritățile locale încă n-au reușit să-l găsească pe făptaș și bănuindu-i nu doar de incompetență, ci și de nepăsare, decide să ia situația în propriile mîini; închiriază trei panouri publicitare în care îl trage la răspundere pe șerif pentru lipsa de rezultate. Să povestesc mai departe ar însemna să intru pe tărîmul „spoiler-elor”, pentru că filmul e o înșiruire de două ore de răsturnări de situație, contorsiuni narative neașteptate și umor negru. Martin McDonagh, scriitor și scenarist, cunoscut și pentru „In Bruges” (2008) și „Seven Psychopaths” (2012), reușește cu iscusință să strecoare într-o poveste sumbră scurte momente de cinism comic.
Personajele lui McDonagh nu sînt în mod inerent bune sau rele. Mildred, de pildă, joacă mai degrabă rolul antieroului, spectatorul asistînd la decăderea ei nebunie violentă. N-ai cum să nu simți, urmărind-o, un amestec de milă și compasiune, ajutat desigur și de jocul superb al actriței. La fel, în cazul lui Dixon (Sam Rockwell), nu avem de-a face cu un personaj pur negativ, deși regizorul ne păcălește pe cît posibil să-l urîm pe rasistul bețiv și agresiv în prima jumătate a poveștii. De-aici și una dintre controversele stîrnite de film, dualitatea lui Dixon, unii dintre critici nereușind să accepte că personajul devine, spre final, tolerabil, chiar simpatic pentru unii, considerînd că acesta nu s-a căit destul ca să merite iertarea publicului. Mai degrabă, cum subliniază criticul de film Robbie Collin de la „The Daily Telegraph”, Dixon trebuie citit în cheia grotescului în sens literar. Am rămas plăcut impresionat și de șeriful Willoughby (Woody Harrelson), încă un personaj bine scris și susținut de jocul cunoscutului actor, vocea lui jucînd în același timp rol de călăuză a personajelor în cîteva puncte cheie ale poveștii.
Cu patru premii și două nominalizări la Golden Globes 2018, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” se apropie încrezător și de premiile Oscar, cu șapte nominalizări, inclusiv pentru muzica semnată de compozitorul Carter Burwell. Cum filmul încă nu e difuzat în cinematografe (Cinema City îl păstrează pentru sfîrșitul lui martie, după Oscars, mai exact, cînd vor fi auzit clefăitorii de popcorn de el, să vîndă mai bine), nu zic să-l piratați, că-i ilegal, dar dacă cumva găsiți un dvd cu el pe jos, uitați-vă, merită.
Adaugă un comentariu