Regatul cu inimi înghețate

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Regatul cu inimi înghețate 14

Filmele animate Disney înainte de in­tra­rea în noul mileniu erau diferite față de restul com­­petiției pentru că erau realizate după o for­mulă destul de simplă. Pentru o perioadă. Povestea era inspirată dintr-un basm cunoscut, personajul prin­ci­pal era de viță nobilă, iar la fiecare pas era pre­gă­tit cîte un cîntec po­trivit situației în care se a­flau caracterele. O parte din fanii nostalgici au rămas cu spe­ran­ța că studioul se va re­în­toar­ce la vechea me­todă de producție, iar re­cent dorința lor li s-a îndeplinit cu o serie de pelicule, „Tangled”, apoi co-producția „Brave”, iar iarna aceasta „Frozen”.

Ultimul din listă este inspirat din po­ves­tea lui Hans Christian Andersen, „Regina Zăpe­zii”, povestea preia conceptul unui personaj ce posedă puteri asupra nămeților într-o nouă situație. În „Frozen”, Elsa și Anna sînt două prințese închise din copilărie între zidurile cas­telului de către părinții lor .Asta deoarece Elsa s-a născut cu abilități pe care nu le poate controla și pe care la îndemnul tatălui său, le ascunde de restul oamenilor. Ani întregi în­cear­că să-și apere fiica de lumea exterioară, dar în timpul unei călătorii diplomatice el și cu soția sa mor într-un accident pe mare, iar ce­le două copile sînt lăsate cu un regat întreg la conducere. Elsa este nevoită să devină re­gi­nă și să intre în contact cu alte persoane, însă o ceartă cu sora ei o face să-și dezvăluie pu­te­rile în fața întregii lumi și accidental să înghețe și tărîmul. Anna, care nu știa de secretul Elsei, își dă seama de greșeala pe care a fă­cu­t-o și încearcă să-o ajute pe noua regină, iar în același timp să salveze și regatul înghețat.

„Frozen” este o reîntoarcere la clasica pro­ducție Disney, și care o modifică pentru un public nou. Mai exact, folosește formula tra­di­țională dar are suficiente surprize în po­ves­te pentru a-l face diferit, dar și nostalgic. Cele două prințese au per­so­na­li­tăți di­fe­ri­te una față de cealaltă, dar felul în care in­te­racționează este credibil și nu merge pe un cli­șeu de bine împotriva răului, soră contra soră.

Pe lîngă aceste elemente, filmul are și o po­veste secundară, cea a prințului Hans, ca­re la prima vedere pare arhetipul prințului de basm, dar pînă și acest personaj este pre­schim­bat pe parcursul peliculei și este transformat în ceva nou pentru astfel de producții animate.

„Frozen” modifică atît de multe, dar tot reușește să fie suficient de nostalgic pen­tru a mulțumi o bună parte din public.

Paul ANDRICI

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top