Șalupa sufletelor înnodate

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Șalupa sufletelor înnodate 1

De la „Free Willy” (n.r. „Eliberați-l pe Willy”) pînă la recentul „War Horse” (n.r. „Calul de război”), filmele cu cîte un animal sălbatic, văzut de adulți ca fiind o fiară care acționează din in­stinct, au folost extensiv o tehnică de manipulare sentimentală a spectatori­lor. Asta pentru că de fiecare dată era adus în scenă un băiat neînțeles care lea­ga o prietenie cu ființa. Și chiar dacă „Life of Pi” urmărește această premiză, pelicula schimbă puțin formula.

Filmul spune povestea lui Pis­cine Patel, pe scurt Pi, un băiat indian care pînă la 16 ani a copilărit ală­turi de fa­milie, crescînd animalele de la gră­dina zoologică a tatălui său. Dar cînd aface­rea nu pare să mai dea roa­de, aceș­tia se hotărăsc să se îm­bar­ce alături de vietăți pe un vas de trans­port cu destinația Canada și să vîndă necu­vîn­tă­toarele. De-a lungul voiajului sînt prinși într-o furtună în care va­po­rul se scufundă, scă­pînd într-o barcă de salvare numai o ze­bră, un urangu­tan, o hienă, ti­grul Ri­chard Parker și Pi. Nu durea­ză însă mult pînă cînd si­ngurii naufragiați sînt felina benga­le­ză și adolescentul in­dian, forțați să în­vețe să se respecte unul pe altul și să su­praviețuiască împreună.

Mai întîi trebuie date la o parte la­udele, spunînd că filmul este probabil unul din cele mai creative și stimulan­te vizual din ultima perioadă. O mare par­te a peliculei este compusă din sce­ne în care pe fundal este doar ocea­nul întins și cerul albastru, dar re­alizatorii au re­ușit cumva să se fo­lo­sească de a­ces­tea pentru a crea un cadru pe cît de în­spăimîntător, pe atît de mirific. „Via­ța lui Pi” are însă cîteva probleme cu mo­dul în care încearcă să-și transmită me­sajul, pe care ți-l amintește cu fiecare ocazie. Acesta trebuia să fie unul cre­a­tiv, care să te pună pe gînduri în le­gă­tură de existența unei for­țe superioare care ne veghează tot tim­pul și în toate cele. Pe parcursul peliculei însă,  me­sajul se încîlcește de atîtea ori în sub­înțelesuri, încît distruge orice fel de vi­ziune filozofică sau semnificație profundă.

Poate dacă la un moment dat bar­ca lor de salvare s-ar fi izbit de cea a na­ufragiaților din „Lifeboat” un alt film despre supraviețuitori abandonați în mijlocul oceanului, iar Willi ar fi fă­cut schimb de locuri cu Pi, filmul nu ar mai fi fost atît de inutil încîlcit. Un ger­man viclean, disperat să supra­vie­țu­ias­­că pe aceeași șalupa cu un tigru ben­ga­lez înfometat. Poate pe viitor.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top