Schimbul de fete
Fă un stop cadru 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Schimbul de fete 6„Nu ajungi să ai 500 de milioane de prieteni fără să-ți faci și cîțiva inamici”, anunță posterul The Social Network, producție care, la sfîrșit de an, revigorează piața cinematografică, 2010 fiind relativ slab în ceea ce privește încasările filmelor.
Supărat că l-a părăsit prietena, Mark se întoarce în camera de cămin, deschide laptopul și calculatorul, scoate berea de la rece și se-apucă de lucrat la Facemash, o platformă ce înglobează pozele aproape tuturor studentelor din universitate și permite utilizatorilor să le compare, două cîte două. După succesul acestui site, este confruntat de Cameron și Tyler Winklevoss, care-i propun să lucreze împreună la o pagină care să adune la un loc toți studenții din Harvard. Și de-aici a pornit tot.
The Social Network este povestea ideii care a adus la apariția Facebook-ului, a dezvoltării platformei de socializare și a celor două mari procese care au urmat, unul intentat de frații Winklevoss, pentru furt intelectual și celălalt de către Eduardo Saverin, fostul său partener și cofondator, care a fost lăsat fără acțiuni la companie.
Filmul reușește fin să portretizeze punctele cheie ale evoluției platformei de socializare, precum ideea tînărului de-a implementa funcția ca utilizatorii să-și poată afișa statutul și interesul social. „Asta conduce viața în universitate, de-asta unii vin la anumite cursuri, despre asta va fi și Facebook, pentru că oamenii, pînă la urmă, vor vrea să agațe pe cineva”.
Însă este mai mult decît atît. Din perspectivă psihologică, aduce aminte de încercarea unui tînăr care a obținut punctaj maxim la SAT (Scholastic Aptitude Test, probă standardizată de admitere la universitățile din SUA) de a se integra în comunitatea de studenți, eventual de a intra într-una din frățiile din campus și, mai ales, motiv pentru care se și bănuiește că ar fi creat Facebook, de a o impresiona pe Erica.
Este impresionantă și tăria cu care le răspunde tînărul procurorilor. „Aveți parte din atenția mea – valoarea minimă. Restul este concentrat asupra birourilor Facebook, unde colegii mei, împreună cu mine, facem lucruri de care nimeni din camera aceasta, inclusiv și în special clienții dumneavoastră, nu este capabil din punct de vedere intelectual sau creativ.”
Adaugă un comentariu