Sforile politice s-au încurcat în tocuri
Fă un stop cadru 10 aprilie 2017 , de Aryna Creangă Niciun comentariu la Sforile politice s-au încurcat în tocuri 9Faptul că „Miss Sloane” a lui John Madden a avut premiera oficială în Europa pe data de 8 martie n-a fost o coincidență. O femeie independentă, un personaj important pe scena politică a Washingtonului, Elizabeth Sloane este, de fapt, o versiune feminină a lui Jordan Belfort din „The Wolf of Wall Street”. O femeie glacială, frumoasă, atentă la fiecare detaliu al ținutei și-aspectului său fizic, Elizabeth o să te introducă într-o lume cu care, cel mai probabil, n-ai avut ocazia să te întîlnești pînă acum – cea a lobbyingului, în care cîștigul este numai de partea celui care intuiește primul strategia celuilalt și manipularea parlamentarilor pentru obținerea voturilor se transformă într-un soi de hobby, nelipsit din rutina zilnică.
Deși spune povestea unei bătălii derulate între două agenții financiare care se ocupă cu lobbyingul, filmul este construit pe un soi de coloană vertebrală care aparține unui singur personaj, anume lui Miss Sloane. Fiecare scenă e o vertebră și-i scoate la iveală o caracteristică aparte, care-i construiește portretul. O „workaholică” desăvîrșită, căreia timpul nu-i permite să trăiască și o viață personală în paralel cu cea profesională, Elizabeth ajunge să se întrebe chiar, în goana după cîștig, „dacă totul se reduce doar la lobbying?”. Nu știe să înțeleagă eșecul, nu și-l dorește și nu l-a întîlnit niciodată, așa că decizia de-a-și lua o jumătate din echipă și de-a accepta o propunere în aparență imposibilă nu face decît s-o descrie și mai bine. Deși nu crede în cauza pe care se angajeze s-o cîștige și s-o ducă către primul loc al luptei, știe că provocarea cu ea însăși e destulă pentru a o determina să facă absolut tot ce trebuie.
Profilul personajului său e dus la extreme – e tern, fără emoții, glacial și nu cunoaște compromis, atunci cînd cîștigul se află la mijloc. Deși o să ți se pară absurdă și n-ai să o înțelegi tot timpul pe Miss Sloane, ai să te îndrăgostești de ea. Micile scene în care se-ncuie în băi, la evenimente, să ia pastile împotriva insomniei, serile în care plătește cîte o escortă sau chiar momentul în care cedează și-mprăștie cîteva lucruri de pe birou (singurul în care se întrevede o admitere a haosului din ordinea perfectă) – o să te îndemne să crezi că are un suflet foarte bine ascuns. Un mister care se plimbă prin birourile parlamentarilor pe tocuri Louboutin cu ușurința cu care oricare altă femeie se perindă prin fața oglinzii din propriul dormitor, Elizabeth o să te cîștige cu ușurință, tocmai pentru că o să te fascineze printr-o asociere dementă cu simbolurile puterii. N-o să știi niciodată ea de partea cui a fost, în ce moment anume și ce convingere politică a avut, de fapt, în tot jocul căruia i-a făcut regulile și asta n-o să te supere, ci o să te intrige. O să te trîntești pe canapeaua din holul imperiului financiar, o să-ți mai torni niște vin în pahar și, parcă vrînd să dai play filmului din nou, o să zici odată cu Rodolfo Schmidt – „You’re a piece of work, Elizabeth”.
Autor:
Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Adaugă un comentariu