Un film învechit, despre tinerețe
Fă un stop cadru 10 iunie 2011 Niciun comentariu la Un film învechit, despre tinerețe 1Sînt unele scenarii care prind la public pentru că acesta trăiește filmul prin ochii personajelor. Altele, pentru că au atîta acțiune în cele 120 de minute, încît fac ca seria Rambo să pară o comedie romantică. Cele mai de succes în ochii publicului sînt însă filmele construite în jurul unui personaj, care, ajutat de carismă, te distrage uneori de la povestirea ce poate să sufere liniștită, nu e nimeni atent la ea.
Cam așa s-ar traduce succesul Piraților din Caraibe, ajunși deja la cea de-a patra peliculă: Johnny Depp. Pe urmele căpitanului Sparrow am găsit-o pe The Black Pearl, am luptat cu oameni blestemați și am pus bețe în roate monopolului pe care l-a pus Imperiul Britanic asupra apelor. În cel de-al patrulea film, pornim în căutarea Fîntînei Tinereții, trecem prin ape pline cu sirene ucigașe de la care trebuie să obținem o lacrimă, mai găsim niște zombi, toate în timp ce o salvăm de cîteva ori pe Penelope Cruz.
Acum, după ce am eliminat clișeele din majoritatea filmelor din lumea celor cu un papagal pe umăr, ne uităm la ce a rămas. Căpitanul Sparrow, cel care sare pe calești și evadează din curtea regelui Angliei în timp ce îi mănîncă savarina, este atît de savuros construit încît stai cu ochii pe ecran și cu mîinile pe burtă în așteptarea replicilor următoare. Prin felul în care vorbește, se luptă, gîndește sau îi leagă (uneori la propriu) pe ceilalți protagoniști, Johnny Depp cam salvează de la înec filmul.
Pentru că da, cu toții am auzit de legenda Fîntînii Tinereții și de încercările de a ajunge acolo și după trei filme cu pirați am cam văzut toate clișeele acestei lumi: de la sticlele cu rom pînă la corăbii care nu se scufundă niciodată. Și ar fi fost prea mult să vezi aceleași lucruri și a patra oară, mai ales ținînd cont și de faptul că s-a schimbat aproape întrega distribuție, pe cînd Keira Knightley sau Orlando Bloom chiar dădeau savoare filmului. Iar faptul că a fost filmat în 3D este un alt lucru ciudat. În afară de cîteva prim planuri în care puteai să te uiți prin urechea căpitanului Sparrow și să vezi luminița de la capătul celălalt și o sabie care a iesit dintr-o ușă, a fost cam nejustificat. Poate doar pentru a motiva prețul piperat al fimelor 3D din cinematografe.
În orice caz, filmul este unul care merită urmărit, deși nu a revoluționat franciza. Nota 10 pentru Johnny.
Adaugă un comentariu