În odaia cu pictori

Opinii Niciun comentariu la În odaia cu pictori 1

Situată pe locul unui fost maga­zin de pe bulevadrul Ștefan, „O­da­ia cu cafea” ar putea trece drept un butic în care se vînd seturi de cești decorate cu picturile lui Gus­tav Klimt sau cu „Floarea soarelui” a lui Van Gogh. Dacă te o­pre­ști să ad­miri porțelanul Car­mani din Au­stralia, expus în vitrină, vei vedea că de fapt te afli în fața unei ca­fenele din care poți cumpăra boabe proaspăt măcinate sau amestecuri de fructe și plante uscate pentru cea­iuri, depozitate în recipiente transparente pe rafturi.

Cele cinci mese sînt așezate una în continuarea celeilalte, oglinda ma­re de pe peretele din dreapta re­fle­c­tînd întreaga încăpere. Aburul răs­firat din ceașca albă cu espresso de­vine mai dulce cînd muști din ta­bleta de ciocolată cu cremă de men­tă, care vine la pachet cu melodia „Voyage, voyage” fredonată nu foar­te tare de Kate Ryan în boxe, pentru care plătești numai 4,5 lei. Ceaiul es­te servit în căni pictate cu tran­da­firi albi sau crizanteme roz, ma­jo­ri­tatea sortimentelor costînd 6,5 lei. Doar ceaiul alb face excepție, pentru 350 ml suma rotunjindu-se la zece lei. Însă așa cum este specificat pe prima pagină a meniului, „ceaiul a devenit un accesoriu nelipsit de la petrecerile și sindrofiile din cercurile înalte, darul cel mai potrivit pentru prinți și nobili”, iar fiecare sortiment trebuie pregătit după o a­numită rutină. Aflăm că ceaiul ver­de trebuie preparat la 80 – 90 de gra­de Celsius și lăsat la infuzat unu-trei minute pentru a evita gustul amă­rui, pe cînd cel alb e cu atît mai bun cu cît timpul de infuzare este in­vers proporțional cu temperatura apei, care nu trebuie să fie clocotită.

Fețele de masă albe, simple, sca­unele din lemn închis la culoare, gu­tuile de pe rafturi și carpeta rustică care acoperă parchetul transformă cafeneaua într-o odaie în care îți adu­ni prietenii la o cană de ciocolată cal­dă cu mentă sau una de espresso cu sirop de migdale. Iar dacă îți place servirea, de la 10 lei îți mai rămîne și de-un bacșiș, exact cît pentru 10% din consumație. În zi­le­le căl­du­roase poți alege băuturi ră­cori­toa­re, care nu depășesc 5 lei.

În meniu nu sînt trecute, însă, băuturi alcoolice sau crănțănele. Dar e în regulă. Altfel nu ai putea ve­dea, prin ferestrele mari privirile celor care, nedumeriți, o admiră pe Ade­le Bloch-Bauer în vitrină.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top